Ratunek dla kwiatka doniczkowego

Rośliny doniczkowe
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam problem z trzema roślinkami - wszystkie żółkną, ale w jakiś dziwny sposób... Na zdjęciach poniżej widać anturium i skrzydłokwiata. Najpierw brzegi liści robią się jasno-zielone, potem żółkną, a na końcu te żółte plamy "rozłażą" sie po całych liściach przyjmując jakieś fantazyjne kształty. Przy czym anturium nie usycha, tylko żółknie.

Obrazek Obrazek

A na koniec cycas - też nie mam pojęcia, co mu dolega... Niedaleko stoi drygi cycas i on nie ma takich objawów. Pierwszy cycas stoi jednak bliżej grzejnika - czy to może być powód żółknięcia? Jeśli tak, to dlaczego żółkną tylko dolne liście, a nie wszystkie?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwsze dwie rośliny zostały porażone plamistością liści. Skuteczny preparat na tą chorobę - Baymat AE. Cycas ma zapewne za ciepło i pytanie czy nie zbyt przerośnięta bryłę korzeniową poprzez co liście zamierają od spodu. :D :D :D
Reposit-09

Post »

Przemo pisze:Pierwsze dwie rośliny zostały porażone plamistością liści.
Aaaaaaaa..... :shock: :shock: :shock: A co to? Czy to coś niebezpiecznego? To grzyb jakiś? Odseparować inne roślinki?
Przemo pisze:Cycas ma zapewne za ciepło i pytanie czy nie zbyt przerośnięta bryłę korzeniową poprzez co liście zamierają od spodu. :D :D :D

Ufffff...... przynajmniej tu nic poważnego... ;:213
x-C-j
---

Post »

kari pisze:
Przemo pisze:Pierwsze dwie rośliny zostały porażone plamistością liści.
Aaaaaaaa..... :shock: :shock: :shock: A co to? Czy to coś niebezpiecznego? To grzyb jakiś? Odseparować inne roślinki?
To choroba grzybowa wskazane nawet na czas oprysku i tydzień po nim odseparować inne rośliny.(lub chore od reszty)
:D
Reposit-09

Post »

Ależ mi się trafiło.... Lecę psikać! Bardzo Ci dziękuję za szybką pomoc, Przemo ;:100
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech no i mojemu cykasowi żółkną dwa liście... Przemo poproszę o diagnozę - mam cichą nadzieję, że to nie to samo co u Kari...
Dodam, że liście zaczęły żółknąć od końców, nie od środka.
[
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję ;:97
x-C-j
---

Post »

Nerine stawiam na to że ma za sucho, za ciepło i za suche powietrze,(możliwe że i lekko przerośnięta bryłę korzeniową - do sprawdzenia wiosną po wcześniejszych zabiegach) cycasowi ograniczamy zdecydowanie podlewanie ale w chłodniejszym klimacie natomiast w temp. pokojowej ok 22 stopni powinno sie go podlewać o 1/3 mniej niż w okresie wegetacji. Te suche liście jak całkowicie zżółkną zetnij wcześniej nie niech zostaną na roślinie. Podsumowując zwiększ podlewanie i zraszanie rośliny albo wynieś do chłodniejszego ale jasnego pomieszczenia. Przypomnij sie 2w marcu ok 15-stego z przesadzeniem a i jeszcze zmierz średnicę doniczki i orzecha(kłodziny). :D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Przemo :) ;:97 Kamień z serca, że to nie jakieś choróbsko :)
Trzęsę się nad tym cykasem, bo to prezent ślubny od bardzo ważnych dla mnie osób. Nie chciałabym go stracić.. Faktycznie rzadko go podlewam, bo boję się zalać...
U mnie w domu jest ok 20 stopni. Rzeczywiście jak stał w zimniejszym pokoju (ok18stopni) to było ok, ale jakiś czas temu zaniosłam go do cieplejszego (ok 20)....
Zgodnie z Twoją radą powędrował z powrotem do zimniejszego pokoju :)
Średnica doniczki - ok16cm, orzecha - ok8 cm
Zastanawia mnie podłoże (nie zmieniałam nic - jest tak jak dostaliśmy) - strasznie zbite, wygląda jak jedna bryła - tak ma być?
x-C-j
---

Post »

Czyli wielkość doniczki jest ok a nawet za duża ale skoro w takiej rośnie niech tak zostanie a ziemia sie rozpulchni jak dasz troszkę.e więcej wody, na wiosnę tzn. koło kwietnia(w przypadku cycasa) możesz wyjąć go z doniczki lekko obkruszyć starą bryłę korzeniową by nie uszkodzić i nie rozwalić korzeni i posadzić go w tą sama doniczkę ale podsypując mu pod spód i na boki świeżej ziemi. :D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ expres :shock: Jeszcze raz ogromne dziękuję ;:31
Reposit-09

Post »

No i znowu przypałętało się jakieś dziwadło :( żółkną mi listki pachiry - a żółknięcie przyjmuje kształt kolorowych plam. Na spodzie liścia widać czarne kropeczki, ale przędziorka nie wytropiłam... co to może być?

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

kari to wciornastki w taki sposób to wygląda na pachirze, nie ma też czasami za chłodno? i nie za dużo wody? :D
Reposit-09

Post »

Wciorniastków jeszcze nigdy nie miałam :( Przemo, w oranżerii jest jakieś 20 st., a przed podlaniem ziemia na ogół jest sucha jak pieprz - aż mi się wydawało, że nawet ją trochę za rzadko podlewam...
x-C-j
---

Post »

Zdecydowanie za mało podlewasz, pachira powinna mieć prawie cały czas wilgotną ziemię w okresie wegetacji, temp. ok a co do szkodnika opryskaj roślinę Actellic 500 EC. :D
young_22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2011, o 09:41

Post »

Witam wszystkich. Piszę z prośbą o pomoc. Dostałem kwiatka, który jakiś czas temu zaczął coraz słabiej wyglądać. Przesadziłem go kilka tygodni temu do większej doniczki, dostał dobrą ziemię ze sklepu ogrodniczego. Ale nadal jakby usycha. Nie wiem, co to za gatunek, jak go podlewać (ile razy w tygodniu, rano czy wieczorem), czy kupić mu jakieś "wspomagacze". Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Chciałbym go uratować.

http://img541.imageshack.us/i/img0026tf.jpg/

http://img62.imageshack.us/i/img0027zd.jpg/

http://img146.imageshack.us/i/img0028ir.jpg/

http://img191.imageshack.us/i/img0029yi.jpg/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”