Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Medinilla magnifica- uprawa/pielęgnacja

Post »

Od kilku dni jestem w posiadaniu Mendinilli. Naczytałam już się o niej i mniej więcej wiem co i jak...
Interesuje mnie czy ktoś z Nas ma tę roślinę w domu i może się pochwalić sukcesami w uprawie. Podobno uprawa w warunkach domowych bywa problematyczna :roll:
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

Gratuluję szczęśliwej posiadaczce mendinilli wspaniałej! Nie mam, choc marzyłam o nie, jest przepiękna!
Nie potrafię ci pomóc, ale gratuluję i życzę powodzena w uprawie. Czy ona w tej chwili kwitnie? Jeśli tak, to koniecznie wklej zdjęcie... jeśli nie, to też wklej...
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj bywa, bywa, ale to piękna roślina i warta poświęcenia. Są tu osoby, które są posiadaczkami tej ślicznotki, więc zapewne podzielą się doświadczeniami. I koniecznie pokaż zdjęcie swojej roślinki.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Podobno Medinilla potrzebuje nawet do 90% wilgotności powietrza :shock: W warunkach domowych jest to chyba niemożliwe :( Okres spoczynku i wahanie temperatury chyba jestem w stanie zapewnić :roll:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale Malwka będzie miała co przestawiać na tej podłodze niebawem... :;230 :;230 :;230
Roślina śliczna nawet jak nie kwitnie, Doruś może jakiś nawilżacz jej spraw...
ciekawam kto z nas ma ja u siebie i jak sobie z nią radzi ...będę tu zaglądać z ciekawości maniakalnej. :lol:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRuś, myślisz, że bez nawilżacza się nie obędzie? Faktem jest, że w okresie zimowym mam dość suche powietrze w domu, więc może pokuszę się o zakup ;-) Ale i tak taki nawilżacz nie zapewni 90% wilgotności :?
Może martwię się na zapas...
Zaczyna już kwitnąć! Z każdym dniem największy pąk (a jest ich w sumie 7!!!) coraz bardziej się rozchyla, nie mogę się doczekać pierwszego kwiatu, podobno są imponujące :shock:

Malwa nie tylko z podłogi będzie miała kwiatuszki do skubania ;-) parapety u nas też uginają się od ciężaru doniczek :lol: Może kiedyś znajdę wreszcie czas by otworzyć swój wątek o kwiatach doniczkowych??? 8)
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Piękna! Czekam na zdjęcia rozwiniętych kwiatów :D
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

Jaka śliczna - tfu, piękny okaz!
Pozdrawiam, Małgosia
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Dorciu :D

Piękny kwiat :P mnie też kusi od lat, zazwyczaj jest eksponowany razem ze storczykami :P
jak widzę w handlu.
Pewnym zabezpieczeniem( dla wiekszej wilgoci )jest ;:111 budowa piramidy kwietnikowej- w dole paprocie i coś tamm......Fakt, wiele wilgoci potrzebują, dopiero wtedy pokazą piękno.
Ona jest stworzona aby stać na piedestale :P , póki Malwinka nie raczkuje mozna bezpiecznie
umieścić na czymś wysokim.Póżniej to już do poziomuuuuuuuuuuuuu,jak wszystko :D .

Gratuluję Dorko okazu :heja
- testuj!! moze zachęcisz mniej zdecydowanych , na to wieksze cudo.

pozdrawiam JOVANKA
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili jedyne co mi przyszło do głowy (już wykonane! ) to umieszczenie tej doniczki w większej (dużo większej) wypełnionej keramzytem i częste zraszanie (najprawdopodobniej wodą z akwarium ;-) ).

Mam nadzieję, że ta roślina nie jest trująca :idea:
Teraz mam spokój, ale jak Malwa zacznie pełzać po podłodze to będę musiała baczniej przyjrzeć się pod tym kątem moim zbiorą i usunąć to i owo :?

Jovanko, raczej wolę uniknąć eksperymentów na tym okazie bo dostałam go od "M" zamiast tulipana z okazji 8 marca, więc sama rozumiesz :lol:

Dziewczyny, może orientujecie się jakie to duże rośnie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najlepszy sposób umieścić roślinę w akwarium zrobionym przez szklarza takim kwadratowym o równej długości ścian i wysokim jednocześnie bardziej prostokąt niż kwadrat na dno żwir lub keramzyt i wilgotność zapewnisz podobnie jak ja swoim roślinom owadożernym zobacz u mnie w temacie. Przykładowe akwarium to szerokość boków 60 cm a wysokość ok 1 metra koszt to ok 60 zł u szklarza. A rośnie do ok 1 metra w domu. :wink:
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Ja kupiłam kiedyś i liscie zaczeły podsychać czarnieć i opadac i padła a była zraszana z 5 razy dziennie mało podlewana bo łatwo ją zalać stała na oknie ale jeszcze kiedyś kupie sobie jeszcze jedną .
Pozdrawiam serdecznie Ela.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, coś mi się wydaje, że Twoją roślinkę w kwiaciarni spryskali nabłyszczaczem :?
Na którym oknie ją miałaś? Proszę opisz co i jak z nią robiłaś!

Przemo, dzięki, ale... nie skorzystam.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Dorko kochana,ja medinillę mam od stycznia,kupiłam ją przekwitniętą za 26 zł...poszła odpocząc do chłodu(na dwa miesiące) i kilka dni temu wróciła na pokoje...
Stoi na południowym parapecie,zraszam ją dwa razy dziennie,podlewam co dwa dni...na razie nie "robi" nic...zobaczymy,co będzie...
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
wanda509
50p
50p
Od: 15 kwie 2008, o 16:34

Medinilla - uprawa/pielęgnacja

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Dostałam od męża na walentynki kwitnącą medinilę magnificę. Miała trzy piękne okazałe kwiaty. W tej chwili kwiaty już opadły a ja nie wiem... jak dalej z nią postępować..? Poradźcie co zrobić z pozostałymi po kwiatkach pędami? Uciąć czy zostawić do uschnięcia.??

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”