Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2007, o 20:15
Kontakt:

Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Post »

Zacznę od tego, ze chciałbym wszystkich serdecznie przywitać, jestem tu trochę nowy (dopiero niedawno postanowiłem się zarejestrować) :)

Moje pytanie dotyczy filodendrona, a konkretnie jego ekspozycji
okaz, który wyhodowałem jest już dość spory, więc musi zmienić lokalizację. Dotąd rósł sobie spokojnie w jednym miejscu, teraz muszę go przenieść. Rośliny nie lubią przeprowadzek, ale słyszałem, że filodendrony szczególnie nie lubią. Nie wiem tez w jakiej odległości od kaloryfera i okna(północne albo wschodnie) powinienem go ustawić.

Czy mogę korzenie powietrzne umieścić nad akwarium?

Dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj w gronie forumowiczów i forumek, a co do Twojego filodendrona myślę że wilgoć z akwarium nie powinna mu zaszkodzić tylko czy masz na tyle solidną półkę by nie wpadł do akwarium?, jak możesz daj fotkę i pochwal się tym okazem. :D :D :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

tak na prawdę to nie ma się czym chwalić, ale zdjęcie niedługo zamieszczę. Myślę właśnie o jakiejś półce pod sufitem, w tej chwili nic takiego nie mam....
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Re: Filodendron

Post »

teletubis pisze:Moje pytanie dotyczy filodendrona, a konkretnie jego ekspozycji
okaz, który wyhodowałem jest już dość spory, więc musi zmienić lokalizację.
Jak to nie ma się czym chwalić a ten opis sam już coś daje do myślenia czekam na fotki.
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

oto zdjęcia w tymczasowej scenerii ;) Chciałbym, żeby tu stał, mogę się nawet pogodzić z ograniczonym dostępem do półek, ale pod oknem jest kaloryfer i nie wiem czy to mu nie będzie szkodziło. Poza tym to są wysokie meble i cokolwiek bym na nich nie postawił, to zmarnieje... Obrazek Obrazek

najdłuższy z korzeni powietrznych ma 170 cm;/ nie wiem czy mu warkoczy nie zacznę pleść
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

To nie filodendron tylko Monstera :D :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Witaj Teletubis :D Piekny okaz monstery! Tylko patrzeć, a zakwitnie jak ta na zdjęciach, które pokazał Przemek! Możesz być z niej dumny :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

niech wam będzie monstera:P szczepkę podprowadziłem z jakiegoś szpitala, znajomi zaklasyfikowali jako filodendron, więc doszedłem do wniosku, ze to właśnie jest to...
Pokazałem dwa moje kwiaty, w dwóch tematach i za każdym razem nie wiedziałem jak się nazywają:P

http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ciosa.html << to jest dopiero okaz, ta na zdjęciach w http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=105 też jest śliczna. Nie sądziłem że filodendrony itp. kwitną w pomieszczeniach.
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

teletubis pisze:oto zdjęcia w tymczasowej scenerii ;) Chciałbym, żeby tu stał, mogę się nawet pogodzić z ograniczonym dostępem do półek, ale pod oknem jest kaloryfer i nie wiem czy to mu nie będzie szkodziło. Poza tym to są wysokie meble i cokolwiek bym na nich nie postawił, to zmarnieje... Obrazek Obrazek

najdłuższy z korzeni powietrznych ma 170 cm;/ nie wiem czy mu warkoczy nie zacznę pleść
To ustawienie nie powinno zaszkodzić Twojej Monsterze tylko dobrze zabezpiecz doniczkę by liście nie przeważyły Ci ciężaru doniczki i by nie spadła z tych mebli, a okaz masz bardzo ładny jak na warunki domowe więc jest się naprawdę czym pochwalić, poza tym przy tej wielkości Monstera być może wyda Ci niedługo kwiaty - ile ona ma lat? :D :D :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

chyba już z 7, może nawet więcej... podwiązałem ją do karnisza na kilku sznurkach a doniczkę ustawiłem nie równolegle do szafki, żeby równoważyło ciężar, spaść nie spadnie. W tym pomieszczeniu panuje duża wilgoć z powodu akwarium (efekty niestety widać na zdjęciu pod sufitem) dlatego rośliny nawet rosną:)
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

I bardzo dobrze takie warunki powinny odpowiadać Twojej monsterze, teraz tylko czekaj aż zakwitnie i wyda owoce. :D :D :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Owoce będą oczywiście trujące?
Dzięki za zainteresowanie Przemo. W ciągu ostatnich godzin dzięki Tobie 'spadł mi z serca wielki kamień'
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

Owoce Monstery są jadalne i smakują podobnie jak ananas.
x-C-j
---

Post »

Jeżeli chodzi o podwiązanie przeciwko spadnięciu to ja proponuję byś jednak pomyślał jak zabezpieczyć doniczkę gdyż samo podwiązywanie Monstery może jej zaszkodzić, musisz pozwolić by cała łodyga z liśćmi swobodnie zwisała w dół i sama się kształtowała jak chce rosnąć, myślę że lepiej zrobisz jak wkręcisz z tyłu w szafę grubszą śrubę(lub jakichś haczyk by dowiązać sznurek) i podwiążesz doniczkę do tej śruby a w doniczce od strony ściany dodatkowo połóż ciężkawy kamień, to będzie lepszy sposób niż podwiązywanie bo sznurek którym podwiązałeś może wrzynać się w roślinę a to jej nie będzie służyło. :D :D :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

hmmm spróbuję w takim razie zmodyfikować szafę... Mając na uwadze, że sznurki mogą kaleczyć roślinę przywiązałem je swobodnie tj. tak, żeby asekurowały monsterę gdyby postanowiła uczyć się latać. Gałęzie są dosyć ciężki, czy nie złamią się pod własnym ciężarem?
[Kuba] [no quote yet]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”