hoja odorata/ cembra

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

hoja odorata/ cembra

Post »

hoja odorata/ cembra PIP 00111

FOTO

Jedna z najpiękniej pachnących hoy zimnolubnych!
Pochodzi z Filipin, ma rzadki u hoy, pokrój luźno krzaczasty, który dla utrzymania zwartości rośliny, wymaga częstego strzyżenia.

Liście mają kształt elipsy lub owalu, zakończone są charakterystycznym wydłużonym " i podwiniętym pod spód" języczkiem".
Lśniące cienkie, z wierzchu gładkie i matowe pod spodem, mają długość 6 - 8 cm i szerokość 1 - 2,5 cm , czasem są pokryte rzadkimi srebrzystymi cętkami. Młode przyrosty mają zwykle brązowawy odcień.

Kwiatostanyw luźnych baldaszkach złożone z 4 - 16 kwiatów, w kolorze białym z oczkiem żółto-zielonym, o średnicy 2 - 2,3 cm.
Kwiaty utrzymują się około 10 dni i wydzielają, potężny, wibrujący zapach cytryny i miodu. Niestety, prócz zapachu wydzielają też obfity nektar.

Tak jak wszystkie górskie hoye Filipin, krzew ten potrzebuje chłodu i dużej wilgoci w powietrzu. Uprawa, podobna jak hoi bella, czyli +10C jest temperaturą zamierania ale w temperaturze pokojowej 20-25C, przy braku wilgoci w powietrzu, zasusza przyrosty.
W uprawie domowej, niekłopotliwa i niewymagająca o ile ma wystarczająco wilgotne podłoże.

Obecnie w handlu nazwa hoja odorata, została zastąpiona nazwą hoja cembra.

W USA ten gatunek, jest czasami sprzedawany jako hoja paziae.
Amerykańska specjalistka hoyowa- CM Burton uważa,
że hoja paziae jest hybrydą między H. cembra i H. schneei lub między H. cembra i H. trukensis.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: hoja Odorata/ Cembra

Post »

:wit
Jeśli ona z zimnolubnych, to Ja chcę ją mieć. ...muszę ;:224
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aguś, u mnie przeżyła już +12 C w pokoju i nadal ma idealnie zdrowe pączki liściowe.
A sama widzisz na zdjęciu, jakie mam maleństwo.

Inne, ciepłolubne i " monsunowe", zrzuciły w tym czasie wszystkie nowe liście i zasuszyły nowe, mięciutkie pędy. :?
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wszędzie w świecie roślin też są wyjątki. ;:138
Bella ma się dobrze, więc może ona też będzie zadowolona, chociaż mam cieplej.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W blokowisku trudno osiągnąć aż tak niską temperaturę mimo zakręconych kaloryferów.W jednym z pokoji,gdzie "zimują" storczyki od wielu lat nie działa kaloryfer.Jest zimniusieńki ale rurka przechodząca do mieszkania nade mną jest gorąca.To wystarczy aby temperatura oscylowała w granicach 19-21*C.To jednak zbyt wysoka dla zimnolubnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”