hoja odorata/ cembra
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
hoja odorata/ cembra
hoja odorata/ cembra PIP 00111
FOTO
Jedna z najpiękniej pachnących hoy zimnolubnych!
Pochodzi z Filipin, ma rzadki u hoy, pokrój luźno krzaczasty, który dla utrzymania zwartości rośliny, wymaga częstego strzyżenia.
Liście mają kształt elipsy lub owalu, zakończone są charakterystycznym wydłużonym " i podwiniętym pod spód" języczkiem".
Lśniące cienkie, z wierzchu gładkie i matowe pod spodem, mają długość 6 - 8 cm i szerokość 1 - 2,5 cm , czasem są pokryte rzadkimi srebrzystymi cętkami. Młode przyrosty mają zwykle brązowawy odcień.
Kwiatostanyw luźnych baldaszkach złożone z 4 - 16 kwiatów, w kolorze białym z oczkiem żółto-zielonym, o średnicy 2 - 2,3 cm.
Kwiaty utrzymują się około 10 dni i wydzielają, potężny, wibrujący zapach cytryny i miodu. Niestety, prócz zapachu wydzielają też obfity nektar.
Tak jak wszystkie górskie hoye Filipin, krzew ten potrzebuje chłodu i dużej wilgoci w powietrzu. Uprawa, podobna jak hoi bella, czyli +10C jest temperaturą zamierania ale w temperaturze pokojowej 20-25C, przy braku wilgoci w powietrzu, zasusza przyrosty.
W uprawie domowej, niekłopotliwa i niewymagająca o ile ma wystarczająco wilgotne podłoże.
Obecnie w handlu nazwa hoja odorata, została zastąpiona nazwą hoja cembra.
W USA ten gatunek, jest czasami sprzedawany jako hoja paziae.
Amerykańska specjalistka hoyowa- CM Burton uważa,
że hoja paziae jest hybrydą między H. cembra i H. schneei lub między H. cembra i H. trukensis.
FOTO
Jedna z najpiękniej pachnących hoy zimnolubnych!
Pochodzi z Filipin, ma rzadki u hoy, pokrój luźno krzaczasty, który dla utrzymania zwartości rośliny, wymaga częstego strzyżenia.
Liście mają kształt elipsy lub owalu, zakończone są charakterystycznym wydłużonym " i podwiniętym pod spód" języczkiem".
Lśniące cienkie, z wierzchu gładkie i matowe pod spodem, mają długość 6 - 8 cm i szerokość 1 - 2,5 cm , czasem są pokryte rzadkimi srebrzystymi cętkami. Młode przyrosty mają zwykle brązowawy odcień.
Kwiatostanyw luźnych baldaszkach złożone z 4 - 16 kwiatów, w kolorze białym z oczkiem żółto-zielonym, o średnicy 2 - 2,3 cm.
Kwiaty utrzymują się około 10 dni i wydzielają, potężny, wibrujący zapach cytryny i miodu. Niestety, prócz zapachu wydzielają też obfity nektar.
Tak jak wszystkie górskie hoye Filipin, krzew ten potrzebuje chłodu i dużej wilgoci w powietrzu. Uprawa, podobna jak hoi bella, czyli +10C jest temperaturą zamierania ale w temperaturze pokojowej 20-25C, przy braku wilgoci w powietrzu, zasusza przyrosty.
W uprawie domowej, niekłopotliwa i niewymagająca o ile ma wystarczająco wilgotne podłoże.
Obecnie w handlu nazwa hoja odorata, została zastąpiona nazwą hoja cembra.
W USA ten gatunek, jest czasami sprzedawany jako hoja paziae.
Amerykańska specjalistka hoyowa- CM Burton uważa,
że hoja paziae jest hybrydą między H. cembra i H. schneei lub między H. cembra i H. trukensis.
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: hoja Odorata/ Cembra

Jeśli ona z zimnolubnych, to Ja chcę ją mieć. ...muszę

Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aguś, u mnie przeżyła już +12 C w pokoju i nadal ma idealnie zdrowe pączki liściowe.
A sama widzisz na zdjęciu, jakie mam maleństwo.
Inne, ciepłolubne i " monsunowe", zrzuciły w tym czasie wszystkie nowe liście i zasuszyły nowe, mięciutkie pędy.
A sama widzisz na zdjęciu, jakie mam maleństwo.
Inne, ciepłolubne i " monsunowe", zrzuciły w tym czasie wszystkie nowe liście i zasuszyły nowe, mięciutkie pędy.

- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak wszędzie w świecie roślin też są wyjątki.
Bella ma się dobrze, więc może ona też będzie zadowolona, chociaż mam cieplej.

Bella ma się dobrze, więc może ona też będzie zadowolona, chociaż mam cieplej.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W blokowisku trudno osiągnąć aż tak niską temperaturę mimo zakręconych kaloryferów.W jednym z pokoji,gdzie "zimują" storczyki od wielu lat nie działa kaloryfer.Jest zimniusieńki ale rurka przechodząca do mieszkania nade mną jest gorąca.To wystarczy aby temperatura oscylowała w granicach 19-21*C.To jednak zbyt wysoka dla zimnolubnych.