Stefanotis- szkodniki

Rośliny doniczkowe
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 kwie 2009, o 11:12

Stefanotis- szkodniki

Post »

Witam ;:7
na mojej roślinie (stefanotis) pojawiły się szkodniki. Wydaje mi się, że wysysają one sok z liści, które przez to zmieniają kolor (widać to na dolnych, starszych listkach) . Same szkodniki są małe - mają ok. 1mm i latają. Siedzą na wierzchniej stronie liści. Może ktoś wie co to za robale i czym je zwalczyć? Mam wiele roślin i obawiam się, że szkodniki mogą się na nie przenieść - jedna roślinka już mi się zniszczyła :( Proszę o porady.

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: choroba roślin doniczkowych

Post »

A czy zauważyłaś między liśćmi pajęczynki? Mogą one świadczyć o przędziorkach. Te szkodniki nie lubią wilgoci i mi udało się je przegnać z bluszcza częstym spryskiwaniem i kąpielami pod prysznicem. Czasem pomaga spryskanie płynem do naczyń lub przetarcie liści drinkiem alkoholowym (70%). A ze środków p/szkodnikom sprawdza się Provado Plus. Warto też poszukać w sklepach ogrodniczych środków w spreju, które są wygodniejsze i można ich używać w pomieszczeniach.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie zaobserwowałam pajęczynek, więc to raczej nie przędziorki.
Poniżej zamieszczam zdjęcie szkodników (trochę niewyraźne, ale nie mam lepszego)
Obrazek
Na stronie z opisem uprawy stefanotisa znalazłam informację, że jest on podatny na: tarczniki, wełnowce i właśnie przędziorki. Jednak szkodniki z mojego zdjęcia wyglądają inaczej... może to wciornastki :?: wtedy faktycznie sprawdziłby się Provado Plus ;)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli fruwają, to może mączliki?
Waleria
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Re: Szkodnik na stefanotis,proszę o radę

Post »

Mączliki są białe, te szkodniki są natomiast czarne z białymi plamkami. Na zdjęciu są większe niż w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wciornastki! Postępuj, jak poleciłam w poprzednim poście :) Zajrzyj jeszcze tutaj.
Pozdrawiam! Kamila
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za rady :) mam nadzieję, że uda się odratować roślinkę. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno się uda! Zwróć uwagę na to, czy szkodniki nie zaatakowały innych roślin!
Trzymam kciuki za Twoje powodzenie w walce!
Pozdrawiam! Kamila
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć ;) Spryskałam roślinkę środkiem ProAgro. Zwalcza on mszyce i inne szkodniki. O wciornastkach nic nie pisze, ale mam nadzieję, że się sprawdzi. Oglądałam inne rośliny - niestety też widać na nich szkodniki :( Najgorsze jest to, że potrafią latać i się przemieszczają... No nic rozpoczynam walkę...
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To znowu ja ;)
Z tego co zauważyłam wciornastkom wyjątkowo "smakowały" rośliny liściaste. Mam na parapecie też kaktusy i sukulenty, ale ich nie atakowały. Najgorzej atak zniosła kawa. Zaczęła żółknąć od czubka rośliny. Obcięłam najbardziej zniszczone wierzchołki i spryskałam resztę środkiem do zwalczania szkodników.
Na stefanotisie widać najwięcej pogryzionych miejsc. Teraz wygląda on tak:
Obrazek Obrazek
Zastanawiam się czy nie uciąć listków wyglądających jak ten powyżej :?:
Pozostałe roślinki mają się już lepiej :tan
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od kondycji rośliny. Jeśli jest mocna to utrata jednego listka nie uczyni żadnych szkód. Jeśli roślinka jest słaba, to zostaw listko, bo ono nadal żyje i pobiera wartości potrzebne roślinie :)
Pozdrawiam! Kamila
tilia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kondycja rośliny jest dobra. Praktycznie cały czas wypuszcza nowe listki :) Może zetnę ze dwa najbardziej uszkodzone liście, żeby nie straszyły ;) Pozdrawiam!
Mrowkojad123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2018, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pnącze stephanotis nie chce rosnąć

Post »

Witam wszystkich,
Potrzebuje pilnej pomocy w kwestii mojego nowego nabytku jakim jest stephanotis. Jestem niestety kompletnie Zielona jeżeli chodzi o ogrodnictwo ale ostatnio postanowiłam udekorować swój pokój trzema niewielkimi roślinami w tym między innymi nieszczęsnym pnączem, które za nic w świecie nie chce urosnąć (A to już prawie 4 miesiące od kupna). Zastanawiam się w czym problem. Wiem, że stephanotis jest bardzo wybredny, potrzebuje szczególnej pielęgnacji i nie lubi jakiekolwiek dotykania, więc nie przesadzałam go, ale owinęłam tylko jego łodygę wokół szafki, po której docelowo ma się piąć. Podlewam go, obserwuje prawie codziennie poszukując sladów nowych pędów, A tu nic. Być może jest chory bo zauważyłam że na łodydze pojawiły się jakieś dziwne kropki, ale nie jestem pewna. Stoi w zamkniętym pomieszczeniu więc byłoby ro dziwne gdyby jakieś insekty dostały sie do środka. Druga opcja problemów ze wzrostem to podobno temperatura, ale w tym przypadku powinny pojawiać się jakieś plamki na liściach i łodydze, a tego raczej nie ma. Załączam zdjęcia i mam nadzieję że pomożecie c:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Stefanotis- szkodniki

Post »

Twoja roślina przede wszystkim wymaga przesadzenia do nowego podłoża, a druga sprawa ma za ciemne stanowisko. Stefanotis nie może rosnąć na ciemnej półce, tylko blisko okna.
Trzecia sprawa, na łodydze najprawdopodobniej widzę tarczniki.
Proponuję również lekturę tego wątku poświęconego uprawie tych roślin: viewtopic.php?f=19&t=6822&hilit=Stefanotis
PS. Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki przed założeniem nowego wątku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mrowkojad123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2018, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stefanotis- szkodniki

Post »

Hej, dzięki za odpowiedź norbert76. Twoje porady bardzo mi się przydały. Jutro przesadzam roślinkę (nie robiłam tego wcześniej gdyż pani w sklepie ogrodniczym poradziła mi, że nie trzeba, ale tak jak patrzę to rzeczywiście jest dosyć mało miejsca w tej doniczce). Co do światła - roślina ma stały dostęp, tylko zdjęcia robiłam nocą więc nie bardzo widać, a w temacie robaków, obejrzałam ją dokładnie i znalazłam dwa białe szkodniki, których natychmiast się pozbyłam. Czy teraz powinnam się pozbywać tych kropek widocznych na zdjęciach ? W żaden sposob nie chca zejść.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”