Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Kuna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2006, o 19:22

Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Post »

Moja kalia w pierwszym roku gdy posadziłem kłącze pieknie kwitła . Roślina przezimowała w ciepłym garażu (10 st. C. ) z obciętymi liściami . W tym roku (drugi) liście pięknie wyrosły a kwiatów nie było wcale . Jak zmusić roślinę , żeby zakwitła ?
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Te liście po prostu karmiły cebulę. W ubiegłum roku ty prawdopodobnie o tym zapomniałeś, że liście trzeba dokarmiać i cebula nia zregenerowała się.
Kuna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2006, o 19:22

Post »

Roślina cały czas była dokarmiana nawozem doglebowo i w zeszłym roku miała liście mniejsze niż w tym i na dodatek kwitła .
W tym roku liście miała piękne i większe niż rok wcześniej lecz nie kwitła . Czyżbyś chciała powiedzieć , że w przyszłym roku zakwitnie ponieważ w/g ciebie kłącze się zregenerowało w tym roku ? Aha kalia nie ma cebuli tylko kłącze .
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niech będzie kłącze. Widzisz ja mam w tym roku po raz pierwszy Nerine i też zaparła się i nie kwitnie. Ma wszystko czego jej do życia potrzeba, ale ona powiedziała nie i już. Tak czasem z roślinami bywa, ujdzie uwadze nam jakiś szczegól a potem się zastanawiamy dlaczego.
Może za głęboko posadzona, bo jeśli rośnie w doniczce to cebula musi wystawać z ziemi. Ale to tylko może.
Barbara Pieńkos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2006, o 19:40

Kalla przechowywanie

Post »

W tym roku posadziłam w moim ogrodzie kalię. Wiem, że należy ją wykopać na zimę. Jak ją przechować?
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po wysuszeni i oczyszczeniu,układam w pudełku popierowym i przesypuję bardzo suchym torfem i trzymam w garażu tem ok 4-5 stopmi C
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kalla,Zantedeschia

Zantedeschia aethiopica ma kłącza
Zantedeschia elliottiana wyrasta z bulw,zwanych czasem cebulami

Należą do tej samej rodziny ale różnią się częścią podziemną.

Metod przechowywania cebul Zantedeschia elliottiana jest co najmniej dwie.
Wykopać musisz już teraz,przed nadejściem nawet najmniejszych przymrozków.Kłącze pochodzi z Etiopii,niskie temperatury sa dla niego zgubne.
Jeśli zamierzasz wsadzić roślinę ponownie do ogrodu,to dajesz jej odpocząć do kwietnia,przechowując np.w pudełku w trocinach,w ciemnym miejscu ale ciepłym tzn.ok10oC.W kwietniu wysadzasz do ogrodu .

Drugi sposób dotyczy przechowania rośliny uprawianej w donicy.
Również roślinę zabiera się na kwaterę,trzymając ją od pażdziernika do grudnia w temp. ok.10.oC bez podlewania,pozwalając jej zaschnąć i przejść okres spoczynku.
W styczniu przenieść na miejsce widne i zacząć sporadyczne podlewanie,gdy zacznie wypuszczać ,przesadzić do nowej ziemi i rozpocząć normalna uprawę.W końcu maja wynieść do ogrodu czy na balkon.

Pozdrawiam :)
Barbara Pieńkos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2006, o 19:40

Jak przechowuje się kalię ?

Post »

Dziękuję bardzo za rady, na pewno skorzystam.

Pozdrawiam

Basia
Awatar użytkownika
Julita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 11:22

Kalla kwitnąca latem -Zantedeschia elliottiana cz.1

Post »

Liscie zaczęły żółknąć, po 2 tygodniach musiałam wszystkie obciąć. Co mam teraz zrobić? Jest niewiele informacji o pielęgnacji tej rośliny.Czy mam ję podlewać czy nie. Proszę o pomoc.
Julita
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie. Zasusz bulwę. Potem ją wyjmij, oczyść i wynieś gdzieś do chłodnego. Posadź na nowo w końcu lutego lub na początku marca.
Awatar użytkownika
Julita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 11:22

Post »

Dziekuje za odpowiedzi i dobre rady z ktorych juz skorzystalam i mam nadzieje ze za rok będę miala znow slicznego kwiatka.

pozdrawiam
JULITA
Julita
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Ciekawa jestem co wyjdzie z mojej cantedescii, którą wsadziłam teraz bo kupiona już puszczała pędy...Może to jest ta co kwitnie w lutym ?
Ano, zobaczymy. Chociaż miała wypustki to wyglądała na podeschniętą . A może to prawidłowe ? Na razie dałam dwie do jednej doniczki, z powodu osczędności miejsca- parapety pełne doniczek... Czy można potem rozsadzić , czy lepiej od razu osobno ?

Pozdrawiam :D
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak zrosną się korzenie to o rozsadzeniu nie będzie mowy dopiero po zaschnięciu.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D A to najwyżej wsadzę potem do olbrzymiej donicy jak się rozrośnie. Co się będę teraz martwić, jak nie wiem czy ta bida w ogóle się rozrośnie :wink:
Zresztą i tak mam wiele doniczek z kwiatami- nie będę na razie dostawiać nowych, bo już tłok.
A gdzie tu jeszcze te co nasieję wiosną ?
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Masz rację co się martwić na zapas.

A jak znam zakręconych to na wiosnę miejsce jakoś się znajdzie.

Ja na 2 miesiące stół przystawiam do okna okrywam folią i już mam miejsce.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”