Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Post »

Na wiosnę kupiłem męczennicę, pięknie sie rozrosła i cudownie kwitła przez całe lato. Z tym ze teraz jej pędy są strasznie długie i sięgaja już ziemi z drabinki. Kiedu mógłbym ja przyciąć i przesadzić? Teraz czy na wiosnę?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przycina się w zimie. Poza tym okresowe przycinanie do 6-8 oczek wspomaga wypuszczanie nowych pędów i kwitnienie.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Ja tez wiosna kupiłam, przyciełam pęd w czerwcu i wypusciła dalej jeden pęd, który teraz ma chyba z 3 m.
Zastosuję się do wskazówek i ciachnę ją, jest już w domu.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

swoje passiflory- a mam ich kilka ..jak już wiecie-tnę przez cały rok..za każdym razem odciete gałązki próbuje ukorzenić wkładając do wody ,piasku,ziemi..ukorzeniła mi się jedna..
niedawno zawiozłem znajomej do Wrocławia odcięte gałązki..chyba 8 szt..po 2-ch tygodniach ukorzeniły się wszystkie..od czego to może zależeć?
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

No właśnie, jak ukorzenić passiflorę? Kupiłam wczoraj w kwiaciarni piękny oazk - ok 2m dł za 25 zł. Chyba dobra cena, co? odcięłam jeden odroscik i wstawiłam do wody, ciekawe czy cos z tego bedzie?
I jeszcze jedno pytanie: czy mogę trzymać ja w domu czy muszę na lato wystawić na dwór?
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

a moja kupiona passiflora właśnie zakwitła:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

o...znalazłem fotkę..wejdź na stronę http://blumen-passiflora.de
tam się zachwycisz...
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

piękne!!!prawda?a jak chcesz je mieć to nic prostszego..idź dalej..wejdź na homepage (na dole stronki i onlineshop..tam masz wszystko do kupienia..
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Dzień dobry!
Panie Józefie ma Pan ogromną wiedzę o passiflorach:)Proszę napisać, jaką ziemię można zastosować do tego pnącza?Kupiłam swoją niedawno, pięknie kwitnie ale ma b. małą doniczkę, więc muszę ją przesadzić. aha, pisze Pan o ukorzenianiu odrostków, a czy ukorzenia się te bardziej zdrewniałe czy te zielone, miękkie i świeże odrosty?
Dziękuję za podpowiedź/odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie:)

Siedmiokropka
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Kontakt:

Post »

babciaania pisze:Z mojego doswiadczenia:
1. lepiej kwitnie gdy zakopię w donicy w której rośnie skórke od banana-nie wiem dlaczego,ale ktos dawno temu tak mi poradził i chyba miał racje
2. Obrywam wijace sie przywry-wtedy roslina nie traci energii na ich rozrost tylko zajmuje sie kwitnieniem
A co do rozmnażania znalazłam coś takiego w necie:

Rozmnaża się z sadzonek pędowych, półzdrewniałych, z których każda musi zawierać co najmniej 2 liście, wąsy usuwa się. W temperaturze 25-30°C rośliny ukorzeniają się szybko. Męczennice można również rozmnażać z nasion, jednak siewki kwitną słabiej. Stosowane jest także rozmnażanie męczennicy przez podział roślin. Po wykopaniu rozdziela się roślinę mateczną na poszczególne pędy z kawałkiem korzenia, które sadzi się do osobnych doniczek."
tu linka:
http://www.pnacza.info/cgi/frame.cgi?meczenni

To zwyczajne, wieloletnie pnącze, tylko rosnące w cieplejszym klimacie.

Sadzonki zrobiłabym tak, jak innych krzewów:
Potnij pół-zdrewniałe pędy na odcinki o długości 10-15 cm tak, żeby w dolnej części, tzw"oczko" znajdowało się ok 2 cm od końca. Na górnej części zostaw , jak napisali, min. 2 liście lub 2 oczka. Nie mogą to być pędy wierzchołkowe, czyli takie, które mają na końcach już rozwijające się, młode pąki.
Zanurz każdą końcówkę w ukorzeniacz i wetkaj te patyczki do doniczki z wilgotnym piaskiem. Doniczkę postaw w ciepłym miejscu i zrób nad nią foliowy "tunel".

Może się wypowie pan Józef?

Pozdrowienia dla wszystkich!

-----------------
Angelika
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Mam męczennicę od kilku lat. Niestety zakwitła tylko raz i dalej nie chce :cry: Niby robię wszystko jak trzeba: nie przesadzam za często, przycinam na wiosnę, zimuję w chłodnym pomieszczeniu a na lato wystawiam na południowy balkon. Niestety, nie kwitnie i już... Dwa lata temu wypuściła późnym latem kilka pąków, ale zmarniały. Może ktoś wie, co jeszcze można zrobić, żeby pobudzić ją do kwitnienia :?:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ale się narobiło!!!zostałem uznany za eksperta ..choć ekspert ze mnie żaden..
a tak w ogóle to nie lubię jak ktoś zwraca się do mnie per pan Józef..ale to tak nawiasem...
wracając do passiflor to mam je od kilkunastu lat ale nadal nie wiem jak z nimi postępować..po prostu zimę spędzają w piwnicy a wiosną wysadzam je na działkę i mają rosnąć i kwitnąć..łaski nie robią!!!jesienią wysadzam je ,ścinam,pędy tnę na sadzonki,wsadzam do wody ale jak już pisałem z kilkudziesięciu ukorzenia się kilka..bez ukorzeniacza..ale to mi wystarcza żeby na przyszły rok znów mieć kilka i żeby cieszyły oko ...znajoma z Wrocka której w tamtym roku zawiozłem kilka gałązek (ukorzeniły jej się wszystkie..w wodzie) stwierdziła że widocznie w wodzie u mnie jest za mało żelaza (to podobno wpływa korzystnie na ukorzenianie)..
jakieś dwa miesiące temu w Tesco zobaczyłem owoc który według mnie był maracują (czyli passiflora olbrzymia).Jednak pani twierdziła że to tortilla..i nie pomogło tłumaczenia jej że tortilla to meksykański placek kukurydziany..To jest Tortilla..powiedziała stanowczo..skończyłem dyskusję a owoc kupiłem..przyniosłem do domu wydłubałem pesti,wsiałem a po kilu dniach już wzeszły...teraz mają już po kilka listków (rosną w szklarni) i są identyczne z maracują którą kiedyś miałem..niestety padła ..teraz tych roślinek mam chyba ze dwadzieścia..mam nadzieję że będzie to właśnie passiflora olbrzymia..czyli maracuja...jesienią chętnie podzielę się roślinkami..
Awatar użytkownika
akilegna
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Kontakt:

Post »

Zacznę w tym roku tak naprawde "zabawe" z passiflorą i na pewno siębędę dzieliła doświadczeniami ;:4

P.S. Panie i Panowie w sklepach nie zawsze wiedzą co sprzedają a nawiasem mówiąc też nie potrafią się przyznać do tego... Dobrze zrobiłeś!

Pozdrawiam

----------------
Angelika
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Józefie (poprawiłam się i nie piszę Panie Józefie, zauważ :D ), ponawiam pytanie o ziemię do passiflory. Kwśna czy zwykła ogrodnicza?
Cierpliwie czekam na odpowiedź.
Pgoda piękna, więc na pewno pracujesz w ogródku. Jak ja Ci zazdroszę, to dopiero początek mego dnia w biurze:(

Pozdrawiam!
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Siedmiokropka pisze: ponawiam pytanie o ziemię do passiflory. Kwśna czy zwykła ogrodnicza?
Znawcy zalecają ziemię lekko kwaśą ,,zauważyłem jednak że z kilku przechowywanych zimą w piwnicy passiflor najzdrowsze korzenie (a i "górę"też ) miała ta która na dnie doniczki miała drenaż z pogniecionych skorupek z jaj..czyli raczej podłoże kwaśne nie było..
pogoda??no tak..na działce..choć "chory powinien leżeć"..ale nie ma takiej siły żeby mnie do tego zmusiła...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”