Cyklamen perski. NAWOŻENIE (do doniczki czy podstawki?)
- Margarita.vip
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 sty 2009, o 23:06
Cyklamen perski. NAWOŻENIE (do doniczki czy podstawki?)
Witam. Mam cyklamena perskiego. Przeczytałam, że powinno się go nawozić co 2 tygodnie, jednak nie wiem jak-czy bezpośrednio do doniczki czy do podstawki?( podlewać go można tylko do podstawki, bo gdy będzie się go podlewało bezpośrednio do doniczki to może gnić bulwa, więc nie wiem co z nawożeniem?) Czy nie zacznie gnić bulwa i łodygi gdy będę nawozic go do doniczki? Mam nawóz uniwersalny do roślin doniczkowych-producent zaleca nawożenie w ilości 100-150ml, czy lać taką ilość samego nawozu czy dodawać jakąś część do wody gdy się go podlewa? Bardzo proszę o szybką poradę. Z góry dziękuje i pozdrawiam:)
- Margarita.vip
Nawóz to Humvit-Eko universalny, płynny. "Skuteczny przez cały rok we wszystkich podłożach i rodzajach gleby, jak i dla wszystkich roslin"
Instrukcja dla roślin doniczkowych z etykiety: Podlać wkoło roślinę BEZ ROŚCIEŃCZANIA (100-150 ml na rośline średniej wielkości) Późniejsze podlewanie rośliny wodą pozwoli rozprowadzić składniki w głąb podłoża, bliżej kożenia. Powtarzać zależnie od kondycjii rośliny 4-5 razy w sezonie, nie częsciej niż raz na dwa tygodnie.Podlewać wodą według dotychczasowych potrzeb rośliny.
Więc trochę to mnie zmyliło że trzeba nim podlewać do doniczki...Ale wnioskuję, że skoro bez rozcieńczania-czyli mam tą ilość 100-150 ml wlać do podstawki.
I jeszcze zadam jedno pytanie: Jaką woda najlepiej podlewać? - Gdzieś przeczytałam ,że przegotowaną ostudzoną. A gdzie indziej przeczytałam ,że można taką prosto z kranu, która postoi minimum 12 godzin...i jeszcze jedno-przeczytałam, że należy podlewać miękką wodą. Ja mam niestety twardą, Jak mogę ją zmiękczyć?:)
Instrukcja dla roślin doniczkowych z etykiety: Podlać wkoło roślinę BEZ ROŚCIEŃCZANIA (100-150 ml na rośline średniej wielkości) Późniejsze podlewanie rośliny wodą pozwoli rozprowadzić składniki w głąb podłoża, bliżej kożenia. Powtarzać zależnie od kondycjii rośliny 4-5 razy w sezonie, nie częsciej niż raz na dwa tygodnie.Podlewać wodą według dotychczasowych potrzeb rośliny.
Więc trochę to mnie zmyliło że trzeba nim podlewać do doniczki...Ale wnioskuję, że skoro bez rozcieńczania-czyli mam tą ilość 100-150 ml wlać do podstawki.
I jeszcze zadam jedno pytanie: Jaką woda najlepiej podlewać? - Gdzieś przeczytałam ,że przegotowaną ostudzoną. A gdzie indziej przeczytałam ,że można taką prosto z kranu, która postoi minimum 12 godzin...i jeszcze jedno-przeczytałam, że należy podlewać miękką wodą. Ja mam niestety twardą, Jak mogę ją zmiękczyć?:)
Ten nawóz to nic innego jak organiczny biohumus i daje się go 2 nakrętki na litr wody, nie czytaj bzdur z opakowania taką dawkę daje się do ratowania roślin w stanach agonalnych, poza tym niestety ale ten nawóz nie jest wystarczający i trzeba zasilać nawozem azotowym który w swoim składzie ma azot, fosfor i potas. 

- Margarita.vip
- Margarita.vip
Muszę kupic ten nawóz mineralny z azotem, fosforem i potasem tak jak mówisz-dopiero zaczynam z moimi kwiatkami i myślałam, że ten biohumus im wystarczy. Chcę jeszcze gdzieś w marcu kupić 2 paprotki do wiklinowych koszyczków wiszących na ścianie i w skrzynce na balkonie "wychodować" surfinie:) Zeszłej wiosny mojej mamie tak ładnie wyrosły, że aż ja też chcę:)
Kupiłam nawóz mineralny z azotem, fosforem i potasem Agro-do roślin pokojowych
napisane jest,że srosuje sięgo w formie roztworu- 15ml na 2 litry wody.
Więc myslę, że teraz wystarczy moim kwiatkom:)
Mam pytanie o inny nawóz: konkretnie o pałeczki nawozowe do roślin zielonych- czy mogę go stosować razem z uniwersalnym nawozem w płynnie? te pałeczki działaja przez 3 miesiące. Zawierają azot, fosfor, potas i inne składniki pokarmowe. Nawóz płynny, który stosuję też ma te składniki...chodzi mi o to, żeby nie przedobrzyć-jeśli stosuje się już nawóz w płynie, to może nie można już tego w pałeczkach? A może można i to nie zaszkodzi roślinie?
Nie wiem jak jest, proszę o poradę 
Kupiłam nawóz mineralny z azotem, fosforem i potasem Agro-do roślin pokojowych
napisane jest,że srosuje sięgo w formie roztworu- 15ml na 2 litry wody.
Więc myslę, że teraz wystarczy moim kwiatkom:)
Mam pytanie o inny nawóz: konkretnie o pałeczki nawozowe do roślin zielonych- czy mogę go stosować razem z uniwersalnym nawozem w płynnie? te pałeczki działaja przez 3 miesiące. Zawierają azot, fosfor, potas i inne składniki pokarmowe. Nawóz płynny, który stosuję też ma te składniki...chodzi mi o to, żeby nie przedobrzyć-jeśli stosuje się już nawóz w płynie, to może nie można już tego w pałeczkach? A może można i to nie zaszkodzi roślinie?