Co to jest?
Curculigo
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 wrz 2006, o 15:35
Curculigo
No właśnie - przypomina palmę ale zakwitło!!! I to już drugi raz w tym roku!!!
Co to jest?

Co to jest?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Marteczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 gru 2008, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie nigdzie nie mogę znaleźć w internecie przykładu takiej palmy. Na zdjęciu może nie bardzo widać, więc dodam, że każdy liść to pojedyncza calość, nie rozdziela się.
Jak długo ją mam? Hmm, już nawet nie wiem, bardzo długo. Kilka lat. Nawet nie jestem w stanie stwierdzić, czy to odnóżka bezpośrednio pobrana od tej dużej palmy, czy jakiś "wnuczek"
Miałam w domu ze 2-3, ale zawsze był problem z tymi liśćmi. Podlewam, jak ziemia przeschnie, raz w tygodniu około. Przesadzona była niestety nietypowo, bo w tym miesiącu, ponieważ miała za wielką doniczkę. Samodzielna jest na pewno
To nie jest problem jednorazowy, tylko tak jak napisałam, zawsze mi się te palmy marnowały. Ale w końcu znalazlam miejsce, gdzie być może ktoś będzie potrafił coś doradzić 
Jak długo ją mam? Hmm, już nawet nie wiem, bardzo długo. Kilka lat. Nawet nie jestem w stanie stwierdzić, czy to odnóżka bezpośrednio pobrana od tej dużej palmy, czy jakiś "wnuczek"

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Przypomina palmę, ale czy nią jest? (Curculigo Capitulata)
Curculigo recurvata
i tak rosło

i tak kwitło ...

Jesienią rozsadziłam,teraz pora czekać na wiosenny start.
i tak rosło

i tak kwitło ...

Jesienią rozsadziłam,teraz pora czekać na wiosenny start.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Curculigo capitulata. Przypomina palmę, ale czy nią jest?
Też mam curculigo, niestety nie mam zielonego pojęcia jaka to odmiana, kiedyś przypadkiem się na nie natknąłem, jak ktoś je wyrzucił wcześniej pod śmietnik. Dziwne, bo było w całkiem niezłym stanie. Mam już dwa lata, ale jeszcze nie kwitło, może słońca potrzebuje?
I przy okazji, skoro trafił się tu ktoś, kto ma większe doświadczenie w uprawie tej rzadkiej roślinki. Na jednym liściu zauważyłem takie brązowe kropki, szkodników nie ma, grzyb jakiś? Dodatkowo, u niektórych liści podsychają końcówki, tak jakby była za niska wilgotność powietrza, ale u mnie rzadko kiedy spada poniżej 50%? Jakby Ci się udało zidentyfikować te kropki, mogłabyś jeszcze napisać w jakich warunkach swoją hodujesz, może jakiś błędy robię?
pozdrawiam
I przy okazji, skoro trafił się tu ktoś, kto ma większe doświadczenie w uprawie tej rzadkiej roślinki. Na jednym liściu zauważyłem takie brązowe kropki, szkodników nie ma, grzyb jakiś? Dodatkowo, u niektórych liści podsychają końcówki, tak jakby była za niska wilgotność powietrza, ale u mnie rzadko kiedy spada poniżej 50%? Jakby Ci się udało zidentyfikować te kropki, mogłabyś jeszcze napisać w jakich warunkach swoją hodujesz, może jakiś błędy robię?
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta