Mikado( Syngonanthus chrysanthus)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Mikado( Syngonanthus chrysanthus)

Post »

Nie bardzo wiedziałm, gdzie umieścić moje pytanie, bo po pierwsze - wiem co mam. To Syngonanthus Chryzanthus, popularnie zwany Mikado Gold. Poniosło mnie do kwiaciarni i przytaszczyłam między innymi to cudeńko.
Obrazek
I tutaj zaczynają się schody, bo niestety pomimo uślinych starań nic na jego temat nie znalazłam :( . Jedyne dane to dużo słońca i wilgotne podłoże. Pani w kwiaciarni stwierdziła, iż jest to roślinka zbierająca kurz w pomieszczeniu i oczyszczająca powietrze, w co raczej nie bardzo wierzę.
Może ktoś posiada taką roślinkę i podzieli się ze mną swoją wiedzą i doświadczeniami w jej hodowli.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie posiadam co prawda takiej rośliny ale wiem że: fakt kocha słoneczko mało tego najlepiej rośnie stojąc w jakiejś szklanej kuli lub małym akwarium z dwu centymetrową warstwą stale mokrego keramzytu na dnie(oczywiście na keramzycie podstawek i dopiero na nim doniczka z rośliną), co do oczyszczania samego powietrza to fakt ale nie z kurzu a z toksyn i związków azotowych(nie mylić z samym azotem) zawartych w powietrzu. Podlewanie przeważnie co czwarty dzień w zależności od ilości wody jaką podajesz oczywiście lejąc ja na podstawek. Tyle wiem. :D
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku dziękuję bardzo, to i tak bardzo dużo w porównaniu do tego, co jest w sieci. Niestety nie wiem, w jakie ziemi powinna rosnąć, bo to co ma w doniczce jest bardzo lekkie.
Awatar użytkownika
ma24ja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 cze 2008, o 14:43

Post »

Witam
posiadam mikado i przyznam ciężko było coś na temat tej roślinki znalzć w necie,
ale naszczęście udało się.
Faktycznie lubi słońce i wilgoć,natomiast gdy podlewałam 2 razy w tygodniu ,zaczeły schnąć pręciki ze tak to nazwę,stwierdziłam ze albo ma za sucho albo go przelałam,więc poszukałam na jakimś forum ogrodniczym, żeby codziennie ! wlewać mu wodę nie bezpośrednio w ziemię lecz w gołą podstawkę.
I faktycznie odrazu mikado poczuł się lepiej.
A co do ziemi moje mikado rośnie w zwykłej ziemi do kwiatów doniczkowych,
zmieszanej z drobnym zwirkiem .
Pozdrawiam
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju dziękuję bardzo za twoją odpowiedź. Zaraz biegnę dolać wody do podstawki mojego kwiatuszka. Także myślałam, że podlanie raz na parę dni wystarczy, ale właśnie dzięki dzieleniu się swoimi doświadczeniami, możemy odpowiednio opiekować się naszymi milusińskimi :D .
alastor
50p
50p
Od: 30 sie 2008, o 18:33

Post »

tutaj znajdują się informacje na temat kwiatka. są po angielsku. ja swojego dostałam dziś i jeszcze nie mam żadnych doświadczeń z tą roślinką, ale mam nadzieję, że postepując zgodnie z zaleceniami producenta/hodowcy nie zabiję go zbyt szybko.
a dla wszystkich chętnych na roślinkę: można ją w tej chwili dostać w większości marketów "tesco" w cenie 11,99
pozdrawiam
Magda
golden4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2018, o 09:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mikado( Syngonanthus chrysanthus)

Post »

Cześć, odkopuję archiwalny wątek ale potrzebuję pomocy z mikado gold - dzisiaj zauważyłam białe kłaczki na końcach liści. Roślinka jest nowa (u mnie kilka tygodni), ma wilgotno, stoi na keramzycie. Czy coś jej dolega? Suche końce ma od kiedy ją dostałam.
Pozdrawiam
https://i.imgur.com/ZACLdHh.jpg

Max rozmiar zdjęcia to 500px - zamienione na link - regulamin/mod.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”