Skrętnik ' Concord Blue'

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Skrętnik ' Concord Blue'

Post »

Mam "fioła" na punkcie skrętników.Niestety mam niedużą kolekcję,ponieważ w Gdańsku bardzo trudno je dostać. Dzisiaj w stoisku z roślinami na balkon zobaczyłam zachwycający kwiatek. Listki co prawda okrągławe i z meszkiem,ale kwiatuszek niebieski i skrętnikowego kształtu.
Zidentyfikowałam go jako skrętnik skalny,ale nie jestem pewna.
Pani sprzedająca powiedziała,że lubi słoneczne miejsca,a ja mam balkon południowy.
Czy to prawda,bo nie chcę go zmarnować.
Obrazek

Obrazek
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

dziękuję. Tajemnicza roslinka zmobilizowała mnie do szperania po internecie.Niestety polskich stron nie ma.Zidentyfikowałam go jako streptocarpus na stronie
http://jiho.moravskestavby.cz/rostliny/ ... ptocarpus/
Wynika z opisu,że jest to roslina pokojowa.Wobec tego zrobię sobie sadzonkę do doniczki,a resztę wystawię na balkon.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Według mnie jest to ostatnio coraz bardziej popularny skrętnik Concord Blue . U mnie całe lato kwitnie i ładnie się rozrasta na wschodnim balkonie. Latem lubi wodę, natomiast zimą raczej mało. Mam go dopiero drugi rok i tylko możliwość ustawienia od strony wschodniej, więc tylko o takiej uprawie mogę mówić. Zimę przetrwał w mieszkaniu dość dobrze i teraz już rośnie na balkonie dość szybko. Tak wyglądał na balkonie:

Obrazek

Tutaj jeszcze stronka: http://www.gesneriads.ca/strepto8.htm
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam tego skrętnika. Na razie jest malutki, ale muszę go przesadzić. Do jakiej ziemi mam go posadzić, żeby nie zmarniał ? Czy coś jeszcze Krysiu możesz mi o jego uprawie powiedzieć ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - u mnie jest w normalnej ziemi z kwiaciarni. Od marca lekko uszczykiwałam czubek,aby się rozkrzewił i często zasilam , w zasadzie co drugie,trzecie podlewanie. Jaki nawóz - co mi akurat wpadnie, ale do kwitnących... zmieniam nawozy, żeby miały różne składniki. Od marca do teraz podlewałam Florovitem ogólnym, od czasu do czasu Biohumusem a teraz zacznę na zmianę: do rośnięcia i do kwiecia. Od miesiąca stoi już na moim wschodnim balkonie i ładnie rośnie /jeszcze nie kwitnie/. Biorąc pod uwagę fakt, że zostały z prezentowanego zdjęcia tylko dwa kikutki, to teraz prezentuje się dość okazale /zdjęcie wstawię później/.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu - dzięki za informacje. Mam tylko jeszcze pytanie czy ziemia ma być zwięzła czy raczej przepuszczalna z piaskiem. Mój ma dwie odnóżki i około 15 cm wysokości / na razie rośnie do góry /, jak często go uszczykiwać ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmmm, ja preferuję ziemię bardziej przepuszczalną. Wiąże się to z częstszym podlewaniem, ale przy mojej skłonności do zalewania, to wolę po czasie odlać wodę z podstawka. Muszę wypróbować innej ziemi - mam małą szczepkę i spróbuję posadzić do ziemi kaktusowej - może się sprawdzi....Niestety innych informacji u nas w necie nie spotkałam a na tych w "pogańskich "językach też raczej mało :roll:
Grażynko - tych małych sadzonek ja bym na razie nie uszczykiwała.... dopiero jak podrosną i nie będą wypuszczać bocznych pędów.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Krysiu. Spróbuję z ziemią przepuszczalną. Lepiej dolać niż przelać. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Post »

Ale cudny ten skrętnik, pfupfu..przez lewe ramie
Ja chyba dostałam czegoś takiego malutką sadzonkę. Powiedziano mi, że to skrętnik zwisający. Byłam bardzo ciekawa co to za cudo i już wiem, nie zawiodłam się.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skrętnik ' Concord Blue'

Post »

Mam go i ja i strasznie mi się podoba 8-) Kupiłam jakoś w kwietniu malutką sadzonkę nawet nie wiedząc co to, ale miał już jednego kwiatuszka.
Teraz jest taki i już wiem, że będę go chciała jakoś przezimować w mieszkaniu.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”