Platycerium,płaska, łosie rogi - jak nawozić?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Platycerium,płaska, łosie rogi - jak nawozić?

Post »

Pierwsze 2 platyceria "zabrały" mi tarczniki (stosowałam Tarcznik polecany, ale nie pomógł).
Nowy egzemplarz, tfu,tfu rośnie względnie. Chciałam go przesadzić, ale wyczytałam w mądrej książce, że starych egzemplarzy nie przesadza się. Kąpię go raz w tygodniu i nawożę nawozami do paproci wg zaleceń na opakowaniu, ale nie wiem, czy to jest odpowiednia dawka. Jakiś on taki bladzieńki:
Obrazek

Może go trzeba "donawozić", a może jednak przesadzić, to podłoże jest już stare :o :?:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem w jakim podłożu rośnie Ci płaskla, ale wiem, że najlepiej rośnie w takim podłożu dla storczyków (wyczytałam to kiedyś w jakiejś ogrodniczej gazecie) lub w mieszance ziemi liściowej ,torfu i kawałków kory.Nawozić trzeba ją co 2-3 tygodnie, ale małą dawką nawozu (zmniejszać zalecaną na opakowaniu).
dorcia
1000p
1000p

Post »

Moje platycerium jeszcze nie było przesadzane, rośnie wtym podłożu, w którym posadzono go u producenta. Czyli jaśniejsze wybarwienie może być skutkiem przenawożenia? :shock:
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

To możliwe, w mądrych księgach piszą by uważać z nawożeniem, bo można przedobrzyć :)
dorcia
1000p
1000p

Post »

Dzisiaj w Leroy widziałam łosie rogi, których te liście brązowe owijały wręcz doniczkę. Coś niesamowitego, ale cena wali z nóg, prawie 40 zł. Krótko mówiąc, cena zaporowa i to skutecznie :cry: :cry: :cry: :cry: Dorota
Awatar użytkownika
Marian R
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2007, o 16:06

Eksperyment

Post »

Obrazek

Z moimi "łosimi rogami"postanowiłem przeprowadzić eksperyment. Starałem im się zapewnić prawie naturalne warunki i środowisko. Co wykombinowałem ?
Już odpowiadam. Zakupiłem dość ładny okaz w hipermarkiecie ale bytował on w niezbyt odpowiednim podłożu, które dość szybko wysychało. Znalazłem spróchniały pieniek z olchy o średnicy około 15 cm i wysokości 25 cm Wydrążyłem w nim otwór gabarytami odpowiadający doniczce w której rosły "łosie rogi". Pieniek wstawiłem do pełnego naczynia zatrzymującego wodę i obsypałem go kamykami aby był stateczny w tym naczyniu. Wstawiłem do naczynia rurkę z pływakiem wskazującym poziom wody w naczyniu a górę pieńka olchowego wyłożyłem mchem, który dodatkowo upiększył całą kompozycję.
Po miesiącu od przesadzenia pokazał się pierwszy nowy liść. Aktualnie okaz rozwija się bez zastrzeżeń. Posiada stale jednakową wilgotność ale co drugą dobę należy dolewać wody ponieważ ten pieniek powoduje szybkie odparowywanie. Kompozycja wisi przy oknie od strony południowej.
Zachęcam do eksperymentowania - chyba warto !!!!
Uwaga..... nie usuwać brązowych przylistków ścielących sie na podłożu.
Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku teraźniejszości, ani nie ma prawa do przyszłości. /J.Piłsudski/
dorcia
1000p
1000p

Post »

Piękne. :shock: Moje mają inne listki, są one węższe i dłuższe (zdjęcie na początku tematu). Wczoraj je przesadzałam, bo przestały mi rosnąć. Okazało się, że to nie wina nawożenia, ale bryła korzeniowa wypełniała całą doniczkę i po prostu trzeba było przesadzić. Dałam płaskli ziemię z domieszką mikoryzy, zobaczymy jak zareaguje. :P
Moje platycerium stoi na kwietniku z grupą roślin i widzę, że lubi ich sąsiedztwo. Dorota :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”