Papirus (Cibora) - uprawa z nasion

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Papirus (Cibora) - uprawa z nasion

Post »

Z radością zauważyłam, że wysiane na początku lutego nasionka papirusa zaczynają właśnie kiełkować. ;:215

Na razie przyuważyłam dwie siewki wielkości niecałego centymetra. I w związku z tym mam pytanie: czy powinnam powoli zacząć je wietrzyć, czy w dalszym ciągu mają rosnąć pod foliową torebką?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Nie chciałabym zamordować siewek... ;:183
Pozdrawiam :-)
Kasia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak będą miały siewki ok 4 cm zacznij je hartować odkrywając przez dwa dni na godzinę dziennie potem przez kolejne dwa dni po trzy godziny a potem zdejmij całkiem foliówki siewki powinny mieć około 8 cm. :D
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p

Post »

Przemo pisze:Jak będą miały siewki ok 4 cm zacznij je hartować odkrywając przez dwa dni na godzinę dziennie potem przez kolejne dwa dni po trzy godziny a potem zdejmij całkiem foliówki siewki powinny mieć około 8 cm. :D
Dzięki Przemo :D

Czyli na razie doniczka pozostanie przykryta.
Mam nadzieję, że jeszcze parę nasionek wykiełkuje :wink:
Kasia
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Post »

A to można kupić nasiona papirusa w sklepie nasiennym?? To tak szybko kiełkuje w naszym klimacie w dodatku w zimie?? Nie wiedziałem ze można mieć papirusa z nasion, ja raczej kiedyś kupiłem w kwiaciarni a wcześniej miałem sadzonki z matecznej rośliny od kolegi!! Czy takie nasiona można łatwo dostać, są one popularne i z róznych odmian do wyboru?
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p

Post »

radocha pisze:A to można kupić nasiona papirusa w sklepie nasiennym?? To tak szybko kiełkuje w naszym klimacie w dodatku w zimie?? Nie wiedziałem ze można mieć papirusa z nasion, ja raczej kiedyś kupiłem w kwiaciarni a wcześniej miałem sadzonki z matecznej rośliny od kolegi!! Czy takie nasiona można łatwo dostać, są one popularne i z róznych odmian do wyboru?
Jak najbardziej można kupić nasiona papirusa :D

Ja kupiłam na Allegro z firmy Legutko. Sama jestem zaskoczona, że tak szybko wykiełkowały.
Mam już ponad 20 maleńkich siewek wielkości nieco ponad centymetr. Cały czas rosną sobie w doniczce przykrytej foliową torebką. Na noc stawiam doniczkę na kaloryfer, a rano przestawiam "piętro wyżej", czyli na parapet :D
Mam nadzieję, że chociaż kilka roślinek dożyje dorosłości :wink:
Kasia
Justyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 21:42

Post »

Super!!! kiedys miałam papirusa od podłogi do sufitu i wyhodowany był z "parasolka"!!! niestety rodzina mi go zasuszyła :( a było to 4 lata temu. Od tamtej pory nigdzie nie widziałam tej roślinki! jak już podrośnie i wzmocni sie bedzie pięknie wyglądał :) może znajdę swoje stare zdjęcia i je zeskanuję aby potwierdzdzić prawdziwość moich słów. :) :D
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p

Post »

Justyna pisze:Super!!! kiedys miałam papirusa od podłogi do sufitu i wyhodowany był z "parasolka"!!! niestety rodzina mi go zasuszyła :( a było to 4 lata temu. Od tamtej pory nigdzie nie widziałam tej roślinki! jak już podrośnie i wzmocni się bedzie pięknie wyglądał :) może znajdę swoje stare zdjęcia i je zeskanuję aby potwierdzdzić prawdziwość moich słów. :) :D
Pewnie, dawaj fotki :D
Nie żebym Ci nie wierzyła, ale uwielbiam oglądać zdjęcia roślinek :wink:

W paru miejscach czytałam, że lepiej, szybciej i wygodniej wyhodować papirusa z parasolki starszej rośliny, ale ja mam takie "skrzywienie", że lubię obserwować rozwój roślin od nasionka :D
Kasia
Justyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lut 2008, o 21:42

Post »

Witam, trochę trwało zanim znalazłam 1 zdjęcie (reszta gdzieś tam ), które zrobiłam jakieś 7 lat temu papirusowi miedzy innymi kwiatami (palmy daktylowe z pestki). Jak pisałam wcześniej papirusik (cibora) dorósł do sufitu (czyli 2,5m) od samej podłogi. Może jeszcze kiedyś uda mi się odgrzebać gdzieś stare zdjęcia to je tutaj wkleję :) pozdrawiam. Obrazek
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Papirus - uprawa z nasion

Post »

Kusi mnie, żeby zacząć uprawę papirusa z nasion. :D
Jakie macie doświadczenia? Warto? Czy lepiej zdobyć sadzonkę?
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33

Re: Papirus - uprawa z nasion

Post »

lepiej sadzoneę zrobić ... tutaj wszystko jest opisane : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a7704b5bbb
Pozdrawiam Filip
mikasnieg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2013, o 18:39

Post »

ja z braku wyjscia kupiłam nasiona ,zasadziłam w doniczce według wskazan na opakowaniu(swoja droga nasionka sa mikroskopijne).wykiełkowac miał od 14-21 dni .wykiełkowały pierwsze zielone listusie ,dorosły do 1 cm po czym schły, normalnie koszmar. z całego opakowania nasion wzeszły 2 odnóżki które maja w tej chwili faze trzech listków .

stwierdzam ze gdybym predzej pomyslała wysiałabym tę drobnice na ligninie miałyby wtedy wieksza szanse przetrwania

zdjecia papirusa wysle jak juz będę pewna ze cos z tego wyjdzie

a osobiscie polecam sadzonki bo z duzego parasola wsadzonego w wode i ukorzenionego doczekamy pieknego gestego papirusa w ok 1 miesiaca a nie mordega z nasionami
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

Wiosną ubiegłego roku wysiałam nasionka papirusa. Wykiełkowały ładnie, później popikowałam je małymi kępkami do osobnych doniczek. Rosły ładnie, ale w zimie zaczęły mi schnąć. Na wiosnę obcięłam praktycznie wszystkie liście, przesadziłam je razem do dużej donicy i wystawiłam na pole. Teraz, co widać na zdjęciach, mam ładną ciemnozieloną kępę papirusa.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”