Cebulki przybyszowe - sadzenie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Cebulki przybyszowe - sadzenie

Post »

Prosze o radę - Na jakiej głębokości sadzimy cebulki przybyszowe hipeastrum, hipeastrelii, sprekeli, crinum, waloty , jak je pielęgnować? Dużych cebul nie zagłębiamy całkowicie, a maleństwa jak żeby szybko urosły?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cebulki przybyszowe sadzimy tak samo jak dorosłe cebule na 3/4 głębokości cebulki do ziemi a 1/4 na ziemią, należy je po posadzeniu przez pierwszy miesiąc tylko podlewać delikatnie wodą(wodę zawsze podajemy tylko na podstawek) natomiast od drugiego miesiąca zacząć dodawać do wody nawóz mineralny, cebulki przybyszowe zimujemy dopiero w drugim roku od posadzenia czyli intensywnie je zasilamy od marca do końca sierpnia potem pozwalamy im odpocząć(nie zimując ich) podlewając tylko wodą od września do marca, w kolejnym roku znów intensywnie od marca zaczynamy zasilanie a od września do listopada nie podlewamy już wcale potem wyjmujemy z ziemi i zimujemy przez grudzień, styczeń i luty a w marcu ponownie sadzimy w nową już ziemię i powtarzamy cykl ale już tylko roczny zimując co roku dalej cebulki. Zależy to jeszcze od wielkości cebulek przybyszowych jeśli średnica takiej cebulki jest większa niż 2 cm powinny być normalnie traktowane jak cebule dorosłe czyli zimowane co roku jeśli mniejsza traktujemy tak jak napisałem na początku. :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Gdzieś niedawno wyczytałam, że sprekelię, w odróżnieniu od hipeastrum, sadzimy przykrywając 2cm ziemią.
Teraz moja sprekelia jest posadzona jak hipeastrum, kwitnie, ma cebulki przybyszowe, ale mam zamiar w przyszłości sadzić ją przykrywając ziemią.
Waleria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Opisałem głównie zastosowanie do cebulek hipeastrum, walloty nie zimujemy np wcale pozwalamy tylko cebulce odpocząć w ziemi zmniejszając ilość wody w okresie powegetacyjnym i zaprzestajemy nawożenia. :D
Awatar użytkownika
bena
100p
100p
Od: 1 cze 2005, o 11:39

Cebulki przybyszowe

Post »

Przemo bardzo dziękuję, ta wiedza jest dla mnie cenna , na pewno skorzystam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”