Nolina - uszkodzony pień

Rośliny doniczkowe
coolagnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 15:18

Nolina - uszkodzony pień

Post »

Witam,
mam drcenę, którą dostałam od cioci 3 lata temu w opłakanym stanie. Nie jestem specjalistką jeżeli chodzi o rośliny, ale one chyba mnie "lubią" :) więc dracenka wróciła do formy. Ostatnio wyjeżdżałam na dłuższy czas i po powrocie zaniepokoiło mnie pęknięcie w podstawie draceny. O ile wiem jest to dracena popularnie zwana "stopą słonia". Proszę o podpowiedź czym było spowodowane pęknięcie i czy powinnam coś z nim zrobić. A także (chociaż to nie jest odpowiednie miejsce, za co z góry przepraszam) o podpowiedź jak posadzić sadzonki (sztuk trzy), które dracena "wypuściła". Słyszałam, że nie zdarza się to często i nie chciałabym zmarnować okazji. Z góry dziękuję za wszystkie posty.
Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie dracena tylko nolina poczytaj w tych tematach tutaj :D
coolagnes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2008, o 15:18

Post »

:shock: 20 lat?? tego się po niej nie spodziewałam... :D wiedziałam, że do najmłodszych nie należy ale dwadzieścia lat... czytałam posty podrzucone przez przemo (dziękuję) :) ale nigdzie nie widziałam komentarza co do tego pęknięcia w pniu. Więc powtarzam pytanko: czy to coś groźnego? No i czy te boczne nowe "życia" :lol: mam zostawić czy na sadzonki? Jak radzicie? I jeszcze jedno pytanko mi się nasuneło: skoro jest taka stara to czy nie powinna być wyższa?
x-C-j
---

Post »

Pęknięcie proponuję zasmarować taką maścią Maść ogrodnicza, odrosty zostaw niech sobie rosną będziesz miała kilka pinków ładniej to będzie wyglądało jak podrosną a co do wzrostu to nolina rośnie wyjątkowo powoli i wcale nie musi być wyższa a Twoja sądzę że nie ma raczej więcej niż 10-12 lat jak zmierzysz średnicę bulwy na dole pinka to powiem Ci dokładniej ile może mieć lat, stopa noliny przyrasta ok 0,5 do 1 cm na rok w zależności od warunków hodowli więc jeśli ma ok 12 cm to policzyć ile ma lat łatwo.. :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Moja mała nolina też ma pęknięcie na stopie :(
Czy mogę je zasmarować maścią Funaben, bo tę akurat mam pod ręką :roll:

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Możesz. :D
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

nolina- co jej dolega?

Post »

Trzy miesiące temu zakupiłam nolinę, kilka dni temu przesadziłam ją do nowego podłoża, i co odkryłam? Posadzona była dość głęboko, a poniżej linii podłoża odkryłam takie oto coś: /zarażona `kora` lekko odstaje/
Obrazek Obrazek
Poniżej widocznego ogniska zapalnego jest takie jakby wgłębienie w "stopie" i można dotrzeć do włóknistego wnętrza rośliny. Co mi poradzicie?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nolina- co jej dolega?

Post »

To może być zgnilizna podstawy pnia,ale pewien nie jestem.
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
x-C-j
---

Post »

Pokaż lepszej ostrości zdjęcie ze zbliżenia bardziej. :wink:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Ja to się mam z tym aparatem :;230 :;230 Na dzisiaj to niestety nic lepszego nie dam rady ;:14 ;:14 ;:14
Jutro się postaram "przechwycić" sprzęta i wrzucę coś lepszego :wink:
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

O, a tu obiecane lepsze fot:) Obrazek Obrazekmam nadzieję, że wystarczy?? no bo bardziej z bliska tworzył mi się już nieco rozmyty obraz..
wszystko moje jest tu:
zapraszam
x-C-j
---

Post »

Postaraj się to lekko zeskrobać i zamalować po oczyszczeniu białą farbą emulsyjną z domieszką Miedzianu lub Topsinu 1:1. Możesz też nolinę przesadzić do większej, szerszej ale niekoniecznie głębszej doniczki, noliny lubią szeroką doniczkę a płytkawą. :wink:
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

O, i to już jest jakaś rada, chętnie się do niej zastosuję. Co do przesadzania- to oczywiście też. :uszy A jak sądzisz, czy mając bardzo maleńki system korzeniowy /przy przesadzaniu zauważyłam tylko kilka małych korzeni/ roślina da sobie radę? No bo przecież w zgrubieniu magazynuje wodę , tak więc może powoli, mimo choroby odbuduje straty? A może nolina w ogóle ma niewielki syst. korzeniowy. Proszę o jakieś info na ten temat, bo szczerze mówiąc niewiele wiem o tej roślinie ;:185 ;:171
wszystko moje jest tu:
zapraszam
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie ten, kto ją przeznaczył na sprzedaż wiedział o defekcie i posadził głęboko.
Noliny ładnie wyglądają w płytkich donicach, ale moim zdaniem lepiej sadzić je do głębszych.
Moja rośnie w dużej donicy, wysokiej na 30 cm.

Ta Twoja do najniższych nie należy (mogłaby być szersza).
A jak wyglądały korzenie ?
Piszesz, że małe, ale czy zdrowe ?
Jeżeli doniczka była płytka to ciężar rośliny mógł je przygnieść do twardego podłoża.
Jeżeli dobrze pamiętam to moja miała dosyć grube, mięsiste korzenie.

Noliny dużo zniosą.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Kilka zdrowych ładnych, ale cienkich korzonków, doniczkę miała na jakieś 15 cm wysokości i tak jak piszesz ktoś sprytnie ukrył wadę, o ja niemądra :? Wcześniej posadzona była tak ObrazekWyciągnęłam ją do góry jakieś 5-6 cm. Obrazekmoże więcej. A do tego dochodzi jeszcze fakt, że poniżej zarażenia na zgrubieniu jest zagłębienie , w które można faktycznie wetknąć palec. Nie wiem czy ta rana może się zabliźnić, ale spróbuję jej pomóc co w mojej mocy... Poradzisz coś jeszcze?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”