Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p
Od: 26 mar 2014, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Wydaje mi się, że te z miękkimi kaudeksami możesz wyjąć z zmiemi, bo jeśli mają zgnite korzonki, to i tak będziesz musiała je usunąć i umieścić w ocienionym miejscu, żeby rany po usuniętych korzonkach zabliźniły się. Ja w sumie mam 14 sztuk swoich adeniów. Jedno adenium somalense, wysiane 05.04.2014 r. ma prawie 10 cm. Pozostałe adenium obesum z 08.05.2014 r. różnie - najwyższe sztuki 8/9 cm, średnie 6/7 cm, a trzy około 5 cm.
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30

Post »

To moje nie są aż takie małe bałam się, że tylko moje są jakieś niewyrośnięte też mają około 6-7cm. To te pomarszone muszą się zabliźnić im te korzonki poza doniczką(ziemią) dopiero jak trochę się podgoją( tak za 1-2 dni wsadzić do ziemi)?
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p
Od: 26 mar 2014, o 19:33

Post »

Myślę, że tak. Dalej Ci nie podpowiem, gdyż sama jeszcze nie ratowałam przelanych roślinek. Do tej pory trafiła mi się tylko jedna taka sztuka, którą spisałam na straty i to był błąd. ;)
magsonia
50p
50p

Post »

W takim razie dziękuję za pomoc postaram się je dziś wyciągnąć je i wstawić fotkę tych korzonków.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magsonia pisze:Kurczę dziś już nie dam rady ich przesadzić( brak odpowiedniego podłoża) a jakbym je dziś wyciągnęła z tej ziemi niech sobie poleżą do jutra bez ziemi a jutro je posadziła do nowego? Czy to raczej głupkowaty pomysł i lepiej zrobić wszystko jutro?
To jest wcale nie głupkowaty pomysł. Nie powinno im to zaszkodzić. Ja bym tylko jednak sadziła do suchego substratu i zanim porządnie podlała, to najpierw lekko.
I nie bój się jałowego podłoża - znacznie mniej zaszkodzi takie, niż zbyt żyzne.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
magsonia
50p
50p

Post »

To są zdjęcia korzonków 4 pomarszczonych adeniów.
wszystkie razem
Obrazek
2 najbardziej pomarszczone(zbliżenie)
Obrazek
2 mniej pomarszone
Obrazek
I każde po kolei z bliska
1 Obrazek
2 Obrazek
3 Obrazek
4 Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko w dwóch pierwszych sa korzonki do usunięcia, dwa ostatnie bym zostawiła, jak sa.
Po usunięciu proponuję przysypać/wytarzać jej pozostałe korzonki w jakims ukorzeniaczu - zapobiegnie to ewentualnym chorobom grzybowym, i odstawić na trochę do przyschnięcia. Potem wsadzić do suchego - odpowiedniego podłoża i za dzień-dwa lekko podlać. Jak wyschnie, to podlać porządnie. Nie obniżaj temperatury, niech stoi spokojnie na oknie, nie za blisko szyby, w normalnie ogrzewanym pomieszczeniu. Powinno się udać :)
Generalnie zasada, która się najlepiej sprawdza przy podlewaniu m.in. adenium jest taka, że jak wydaje Ci się, że już jest sucho i trzeba lać, to odczekaj dwa-trzy dni i dopiero podlewaj. Naprawdę to działa ;:108
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najważniejsze - główne korzenie nie wyglądają źle. Roślinki wyglądają, że były zbyt często i zbyt obicie podlewane i na dodatek rosły w zbyt "zwięzłym - tłustym" podłożu. Jeżeli część korzonków jest nadgnita, ma kolor ciemno-brązowy, są miękkie, należy je tak jak napisałem w przytoczonej mojej wypowiedzi, bezwzględnie usunąć do zdrowych części. Rany po usuniętych korzonkach powinny dobrze przyschnąć - zasklepić się. Można zasypać - zapudrować całą bryłę korzeniową cynamonem, a jeszcze lepiej mieszanką cynamonu z ukorzeniaczem (dla sadzonek zielnych lub półzdrewniałych)- oba preparaty będą działać dezynfekująco, a ukorzeniacz dodatkowo będzie stymulował rozrost nowych włośnikowych korzonków. Tak "zaopatrzone" sadzonki mogą pozostać poza podłożem m/w jeden dzień.
Ja bym tylko jednak sadziła do suchego substratu / ... /
- bezwzględnie, roślinki należy posadzić do suchego "lekkiego" podłoża. Dobrze by było, gdyby w jego składzie znalazło się włókno kokosowe, perlit, wermikulit, seramis (cegła tłuczona) m/w około 40 - 50% objętości podłoża. Składniki, które wymieniłem, są składnikami "ciepłymi", natomiast żwirki kwarcowe - akwarystyczne są "zimne". Po posadzeniu sadzonek do świeżego podłoża, pierwsze delikatne podlanie, nie wcześniej jak po siedmiu (7) dniach. Następne podlewania, tak jak napisała moja Poprzedniczka w ostatnim zdaniu swojego wpisu - sprawdzona bardzo ;:215 bezpieczna metoda, podlewania Adenium. Sadzonki powinny stać w ciepłym i widnym miejscu.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
magsonia
50p
50p

Post »

Kamień spadł mi z serca, może uda mi się je uratować. Do jutra sobie poleżą na ręczniczku papierowym, a jutro wybiorę się na zakupy po lepsze podłoże dla moich roślinek.( dobrze zrozumiałam, że 40-50% mają być to te składniki ciepłe a pozostałe 50% żwirek kwarcowy?) Bardzo dziękuję za pomoc. Zdam relację co będzie się działo z nimi później.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

(dobrze zrozumiałam, że 40-50% mają być to te składniki ciepłe a pozostałe 50% żwirek kwarcowy?)
- nie, nie, pozostałe 50 % może być typowa ziemia do sukulentów - kaktusów. Podzieliłem poszczególne składniki na te bardzo dobre i te dopuszczalne, bo nie wiem jakimi dysponujesz. Pisałem na podstawie moich skromnych doświadczeń w uprawie Adenium i w oparciu o skład podłoża jaki ja stosowałem dla moich roślin m/w w tym samym wieku.
Ja stosowałem dla moich sadzonek podłoże o takim składzie:
3 cz. Humowit (ziemia do kwiatów)
1 cz. nawóz bydlęcy
7 cz. włókno kokosowe
2 cz. glina
4 cz. keramzyt (1-4 mm)
7 cz. keramzyt (4-6 mm)
4 cz. perlit
3 cz. Antuka
2 cz. piach kwarcowy
2 cz. żwirek (2-3 mm)
5 cz. żwirek (2?4 mm)
6 cz. wermikulit (1 cz. 1-2 mm, 3 cz. 2-6 mm)
- takimi składnikami dysponowałem i w takim podłożu rosły moje roczne sadzonki w 2011 roku. Musisz sama skomponować sobie podłoże dla swoich roślinek ze składników jakimi możesz dysponować w oparciu o moje i innych Forumowiczów wypowiedzi. Jednak musisz brać pod uwagę, że nasze wypowiedzi są tylko "wskazówkami" i nikt z nas nie zagwarantuje, że Twoje rośliny zaakceptują i będą "poprawnie" rosły w takim podłożu jak moje czy innych Forumowiczów. Ja swoje rośliny, które rosły w takim podłożu doświetlałem świetlówkami, miały ciepło i sporą dawkę światła zbliżonego w jakimś % do naturalnego. W opiece nad swoimi roślinami musisz brać pod uwagę warunki, jakie jesteś w stanie swoim podopiecznym zagwarantować - od tego zależy Twój sukces - powodzenie w uprawie tych roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

magsonia pisze:( dobrze zrozumiałam, że 40-50% mają być to te składniki ciepłe a pozostałe 50% żwirek kwarcowy?)
Za bardzo nie wiem o co chodzi z tymi ciepłymi i zimnymi podłożami ale:
- piasek i żwirek są zawsze i długo oblepione wodą co powoduje, że korzonki ciągle są w wodzie... a co za tym idzie gniją...
- perlit, lawa wulkaniczna, zeolit nie są oblepione wodą tylko ją wchłaniają co powoduje, że korzonki nie pływają ciągle w wodzie ;)

Żwirek jeśli koniecznie chcesz to możesz dać trochę na dno jako drenaż chociaż lepszy byłby keramzyt. Żwirku nie dawałbym wcale... ew. gorącym latem na wierzch aby zbyt szybko nie odparowywała woda.
Perlit, lawa wulkaniczna, zeolit, keramzyt są tanie i do kupienia jeśli nie w sklepie to na portalu aukcyjnym. Można też dołożyć jak sugeruje Jerzy akadamę, seramis i inne japońskie wynalazki do bonsai ale są droższe i nie zawsze dostępne.
Do powyższych 4 składników dodałbym jeszcze oczywiście torf kokosowy.
Daj im na korzonki cynamon z ukorzeniaczem albo jeśli masz (zamiast cynamonu) proszek z węgla drzewnego z ukorzeniaczem i na dodatek ze 20 st. C w pokoju i będzie dobrze :)
magsonia
50p
50p

Post »

W takim razie wszystko już rozumiem. Postaram się wymieszać coś rozsądnego. Jutro dam znać co udało mi się znaleźć.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / ... ew. gorącym latem na wierzch aby zbyt szybko nie odparowywała woda. / ... /
- Adenium po podlaniu ma się "napić", a podłoże w miarę szybko przesychać, żeby najcieńsze korzenie nie zagniwały w zbyt długo pozostającym mokrym podłożu.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jang pisze: (...)
Jan!!! Jesteś ;:oj Strasznie Cie długo nie było ;:173
Co u Twoich adenium w międzyczasie? :wink:

Przypominam delikatnie, że to wątek tylko o Adenium, ostatnie zdanie zmienione/norbert76.
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Widzę że pojawia się dużo problemów z zimowaniem więc dodam też coś od siebie. Od paru tygodni obserwuje 2 swoje adenium ponieważ ich kadeksy zaczynają bardzo marnieć, zrobiły się miękkie, i wyglądem przyominają jak "wessane do środka". Pierwsza moja myśl to że są przelane, ale nie ponieważ ziemia była sucha a korzenie w idealnym stanie nawet widać było pojawiające się młode korzonki, więc stwierdziłem że może za sucho mają więc podlałem tylko te 2, większą ilością wody niż zwykle i po tygodniu nie zauważyłem ani poprawy ani pogorszenia, w ostatni wekend byłem w krk a gdy wróciłem zauważyłem że bardzo dużo liści zaczyna żółknąć . Więc albo to z powodu przejścia w stan spoczynku albo dopadła je jakaś choroba . Załączam zdjęcie podczas sprawdzania korzeni jednego z nich. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę pisać.

Obrazek
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”