"onectica" co do Twoich ale;
onectica pisze:niepotrzebnie przykryłeś nasionka. Nie mówię, że będzie źle, doświadczenie wielu "siewców" jednak uczy, żeby tego nie robić.
1. Mój kolega z W-wy też tak mówił, zawsze mogę odkryć nasionka z pod tejo 0,5 cm warstwy ziemi i tak chyba zrobię i tak zrobiłem
pawel1988 pisze:I drugie mniejsze 'ale' - jakoś nie do końca jestem przekonana do tej mieszanki.
Po pierwsze: coś musi jednak przytrzymać wilgoć przez chwilę,
Może ty nie jesteś przekonana ale jak widać po moich Adenium rosną i to całkiem nieźle
2. Co potrzebne jest do wzrostu korzeni, ano m.innymi powietrze. Korzenie muszą rosnąć w odpowiednim podłożu dobrze nawożonym, a dobre podłoże to odpowiednia ilość wody składników pokarmowych i powietrza. Musi być przewiew w koronie i korzeniach nie morze tam panować zaduch i temu służy taka "gruzełkowata" mieszanka. Porowatość tych gruzełek służy do pobierania i oddawania wilgoci i składników pokarmowych "nawozów"
AKADAMA pod tym linkiem znajdziesz informacje o tym podłożu prosto ze źródła. Wszystkie informacje można znaleźć też na wikipedii np.
Tu.
Zrobię krótki opis składników mojej mieszanki.
Zeolit;
Zeolit jest produktem pochodzenia naturalnego. Dzięki swoim właściwoscią stał się idealnym składnikiem mieszanek glebowych, stosowanych do uprawy np. drzewek bonsai, dodawany do mieszanek glebowych w uprawie ogrodowej i doniczkowej.
1. Doskonale zatrzymuje wodę w glebie i redukuje wypłukiwanie składników odżywczych
2. Wpływa na utrzymywanie stałego pH w glebie
3. Skutecznie redukuje wymywanie nawozów ? zatrzymuje związki azotu w glebie
4. Wpływa korzystnie na wymianę jonową w glebie
5. Adsorbuje składniki odżywcze w swojej siatce krystalicznej a następnie sukcesywnie uwalnia składniki do gleby
6. Kontroluje zawartość NO2 w glebie
7. Jest doskonałym donorem pierwiastków śladowych Mg, CA, Fe, Mn, Mo
8. Efektywnie adsorbuje metale ciężkie z gleby?
Lawa;
Naturalny produkt powstały z lawy wulkanicznej, idealny dodatek do mieszanki glebowej dla drzewek, sadzonek itp.
1.Utrzymuje stałą wilgotność i temperaturę gleby. Nie ulega gniciu, a jego porowata struktura nie rozpada się pod wpływem ujemnej temperatury.
2. Bogaty w mineralne i organiczne elementy, które stymulują powstawanie systemu korzeniowego oraz wpływają na wzrost rośliny.
3. Całkowicie wolny od toksycznych substancji i szkodliwych mikroorganizmów.
4. Lava jest materiałem obojętnych, jednak niejałowym. W rzeczywistości zawiera: mangan, magnez, wapń, żelazo i potas.
Dzięki swoim cechom zapewnia odpowiednie napowietrzanie, zatrzymywanie wody, drenaż, dostarczanie minerałów makro i mikroelementów.
Bims;
Bims albo inaczej pumeks jest porowatą, szklistą skałą wulkaniczną, (to nie te białe pływające granulki z ogrodniczego czy marketu budowlanego błędnie sprzedawane przez sprzedających które rozetrzemy w palcach) która bardzo dobrze przechowuje wodę. Bims dodaję się do akadamy lub innych mieszanek ziemi do stosowania i w doniczkach i na gruncie. Dzięki niemu ziemia jest bardziej przepuszczalna, a korzenie mają dostęp do tlenu i lepiej rosną.
onectica pisze:jakoś mało wydaje mi się ziemi (a więc tej żyznej części)
Jeśli to co powyżej napisałem jest słabą odpowiedzią to dodam iż w np. Japonii wszystkie tego typu nasiona i sadzonki "sadzi się w akadamie tylko b.drobnej granulacji 0-2mm" Dla mnie to co wiem o tych składnikach mieszanki jest wystarczające i stosuje z powodzeniem od kilku lat.
onectica pisze:Po trzecie: dałeś dwa składniki o jednakowej granulacji. Czy one maja jakiś specyficzny wpływ na odczyn/właściwości podłoża? Bo jeżeli nie, to po co się tak bawić, zamiast jednego z nich dałabym czegoś, co ma lekko inne wymiary
O właściwościach akadamy, lawy, zeolitu i bimsu odpowiedź napisałem wyżej i dla tych właśnie właściwości mam tyle składników jednego podłoża. Wszystko jest o podobnej gradacji i to małej bo nie sadzę drzewa 20to letniego tylko nasionko które potrzebuje drobnego podłoża które będzie przewiewne, przepuszczalne i wydajne w stosunku wodnym jak i pokarmowym. Ziemia jaka by nie była z czasem zrobi się "klepiskiem" w którym korzenie nie będą miały siły się rozwijać.
onectica pisze:(btw czy piasek akwarystyczny jest bardzo drobny? pytam, bo nie wiem)
Opisałem w poprzednim poście też piasek akwarystyczny. Gradacja 0-2mm. Zwykły piasek kupiony w akwarystycznym i przesiany do pożądanej gradacji.
Może nie do końca sprecyzowałem mieszankę do nasionek więc jeszcze raz napiszę. 3/4 wysokości doniczki to mieszanka akadama, zeolit, lawa. piasek akwarystyczny w proporcjach 4/3/3/1 na wierzch 1cm ziemia do kaktusów i sukulentów i na wierzchu nasionko.
onectica pisze:Po czwarte: super doniczki własnej roboty! Od razu zwróciłam na nie uwagę!
Dziękuję Tobie i Marlence bardzo, fajnie że wam się podobają moje zimowe zajcia. Narobiłem tego z 30szt. o różnych wielkościach i kształtach
To np. doniczki z papieru, cementu i drobnych włukien szklanych
A tu już ceramika
Z góry przepraszam jeśli MOD pomyśli że zaśmiecam temat zdjęciami doniczek ale proszę o nie kasowanie ich i dziękuję.
I na koniec mój zieleniak za który żona dzień w dzień mnie opie....sza ale nie dziwię się jej skoro co tydzień wędruje garść obornika granulowanego pod każde drzewko

ale za to wszystko rośnie że hoho.

Na końcu pod ścianą stoi też stolik na drzewka mojej pracy zimowej
Postaram się zdawać relację z wysiewu różyczek na bierząco i nie rozpisywać jak w ostatnich postach. Jedynym wytłumaczeniem takich wpisów jest podzielenie się swoimi doświadczeniami w uprawie "doniczkowej" Jeśli ktoś skożysta z tych postów i wyjdzie mu to na dobre to będę zadowolony.
Pozdrawiam Marcin N.