Mam pytanie ,
- czy jest ono sczepione ,
-a jeśli tak - to czy je już przycinałaś ?

-Adenium 'Rose Valentine'
- najodpowiedniejszą porą przycinania jest wczesna wiosna, tz. kiedy rośliny wybudzają się z zimowego "odrętwienia", wydłuża się dzień i jest coraz cieplej.Chciałabym się zapytać o przycinanie Adenium, kiedy się przycina
- każde przycięcie gałązek ma na celu pobudzenie rośliny do tworzenia nowych młodych gałązek z "uśpionych" pąków, a w konsekwencji do wytworzenia zwartej bardziej zagęszczonej korony i w przyszłości większej ilości kwiatów./ ... / i to ma na celu
- wybór między wysianiem nasion lub kupnem dorosłej rośliny, zależy wyłącznie od Ciebie, tz. masz chęć, cierpliwość poznawania - obserwowania rozwoju i wymagań roślinki od "podstaw", czy wolisz od razu mieć na parapecie gotową do kwitnienia roślinę. Wysiewając nasiona, będziesz miała możliwość od podstaw nauczenia się opieki nad rośliną..Czy lepiej posiać czy może już gotową roślinkę?
- zależy jak się będziesz rośliną opiekowała, w jakich warunkach będzie uprawiana. Na Forum pokazywane były rośliny, które zakwitły już w drugim roku po wysianiu nasion. Trzeba jednak przyjąć, że na kwiaty trzeba poczekać m/w 4 - 5 lat.Po jakim czasie zakwita?
- długość - obfitość kwitnienia uzależniona jest od wieku, wielkości i warunków w jakich są uprawiane rośliny.Jak długo kwitnie i / ... /
- polska nazwa Adenium - "róża póstyni" wskazuje, że są to rośliny wymagającej całkowicie odmiennego traktowania, niż pozostałe rośliny rosnące i kwitnące na naszych parapetach./ ... / czy wymaga specjalnej troski czy może raczej traktować jak wszystkie pozostałe roślinki?
Znaczy pytam właśnie o wiosnę, wiem, że teraz nie odpowiednia, tylko nie wiem czy wiosna to też nie za wcześnie dla moich mikrusów.AleksandraBdg pisze:Poczekaj na wiosnę i słońce, dzięki którem sadzonki będą się ładniej krzewiły.
Co do odmian, oprócz kwiatów do identyfikacji można posłużyć się także liśćmi. Wstaw zdjęcia to zobaczymy
- nie są "złe"Czemu doniczki są złe?