Adenium (róża pustyni) cz.5
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.5
Teoretycznie tak, tylko znacznie będzie im trudniej. Jeżeli zrobiłaś to rzeczywiście "właśnie" (czytaj: niedawno) to może je jeszcze spróbować wyjąć i trochę pomoczyć?
- buniabunia85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2012, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurcze miałam wyciągnąć, ale zrezygnowałam może wyrosną 

Dobrze podlewaj ....... 

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- buniabunia85
Mam 4 adenium posiane 27.11.2012 mają gdzieś do 5 cm i zastanawiam się czy im czubków nie poodcinać, bo zależy mi na tym by się ładnie rozkrzewiły. Nic im się nie stanie?? 

- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie za małe na cięcie ?
Ja u większych obcinałem
Ja u większych obcinałem
Maniak roślin egzotycznych 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
mój Przedmówca dobrze radzi, to sa zbyt małe sadzonki żeby je przycinać. Przycinając tak małych - młodych sadzonek, można wyrządzić roślinkom więcej szkody, niż mieć z takiego przycięcia korzyści. Tej wielkości sadzonki mogą jeszcze nie mieć dostatecznie wykształconych "uśpionych" pąków przy listkach z których mogłyby wyrosnąć nowe młode zdrowe gałązki. Zrób fotki swoich sadzonek, wtedy będzie dokładnie widać jak wyglądają Twoje sadzonki./ ... / mają gdzieś do 5 cm i zastanawiam się czy im czubków nie poodcinać, / ... /
- również i ja przycinałem sadzonki dużo "starsze" - moje miały ponad rok od chwili wysiania nasion. Nasiona wysiewałem 30. 03. 2010 roku. Były ładnie wyrośnięte i miały po kilkanaście lub po kilkadziesiąt "uśpionych" pąków, były tej wielkości:Ja u większych obcinałem

- a przycinałem 4. 04. 2011 roku, tak wyglądały:

- sadzonki na fotkach rosną w doniczkach o średnicy 5 cm.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- buniabunia85
Kurcze moje to 5 razy mniejsze są
w takim razie rezygnuje z podcinania poczekam jeszcze bo w sumie to mi się nigdzie nie spieszy;)

- magusik
- Od: 16 mar 2013, o 16:05
Zgadzam się z moimi przedmówcami. Ja popełniłem ten błąd i w jednej roślince uciąłem czubek,jak mi sprzedawca doradził
zauważyłem b.minimalny/ brak wzrost. A drugą zostawiłem to ładnie rośnie. Zdjęcia wrzucę później.

Pozdrawiam, Rafał
W połowie marca wysiałem 5 nasionek Adenium ale tylko 2 wykiełkowały.
Nie cackałem się z nimi, poszły do zwykłej ziemi uniwersalnej z perlitem. Przykryte folią do wykiełkowania.
Liścienie pojawiły się szybko, a teraz rośnie pierwsza para listków właściwych.
Folie zdjąłem jak zaczęła im przeszkadzać, ale widzę że rosną dalej normalnie. Niech się hartują
Nie cackałem się z nimi, poszły do zwykłej ziemi uniwersalnej z perlitem. Przykryte folią do wykiełkowania.
Liścienie pojawiły się szybko, a teraz rośnie pierwsza para listków właściwych.
Folie zdjąłem jak zaczęła im przeszkadzać, ale widzę że rosną dalej normalnie. Niech się hartują

Mieczysławie mam pytanie z innej beczki ile z wysianych nasionek zostawiłeś sobie i ile masz dorosłych okazów ?? jeśli masz jakieś fotki pochwal się pod warunkiem ze masz ochotę
- buniabunia85
Ja właśnie posiałam 50 nasionek, ciekawe co mi z tego wyrośnie
mam nadzieje że chociaż połowa 

- Akwelan_2009
- Jeszcze nie zdecydowałem ile roślin zostanie u mnie na "stałe", wiadomo zostaną najładniejszeCzarnyFM pisze:Mieczysławie mam pytanie z innej beczki ile z wysianych nasionek zostawiłeś sobie / ... /

- na dzień dzisiejszy mam 13 szt trzyletnich Adenium obesum oraz 31 szt (w sumie) 13 -to miesięcznych Adenium arabicum, thai socotranum i socotranum - z tych najładniejszych też zostawię sobie dosłownie kilka sztuk - najładniejszych./ ... / i ile masz dorosłych okazów ??
- nie będę dublował wstawiania tych samych fotek po raz drugi. Mogłoby to być "źle" odebrane przez Władze Forum, a nie chcę być "niegrzecznym"/ ... / jeśli masz jakieś fotki pochwal się pod warunkiem ze masz ochotę

W tym wątku również wstawiałem fotki moich roślin, chociaż niezbyt często, np na str:25, 37, 41. Zachęcam do lektury.
Najświeższe fotki wstawię jutro, jak przesadzę do nowych doniczek i w świeże podłoże, kilka moich Adenium.
Mieczysław
Mieczysław
- magusik
- Od: 16 mar 2013, o 16:05

oto moje dwa Adenium jak obiecałem wcześniej. Ta po lewej to nienaruszona, a po prawej z obciętym czubkiem. Mam nadzieję, że się pozbiera

magusik pisze:Zgadzam się z moimi przedmówcami. Ja popełniłem ten błąd i w jednej roślince uciąłem czubek,jak mi sprzedawca doradziłzauważyłem b.minimalny/ brak wzrost. A drugą zostawiłem to ładnie rośnie. Zdjęcia wrzucę później.
Pozdrawiam, Rafał
- Akwelan_2009
Obiecane fotki moich dwóch trzyletnich sadzonek Adenium obesum z wysiewu 30. 03. 2010 r., po przesadzeniu w nowe podłoże i w większe doniczki:
- I roślina przed przesadzeniem:

- cała roślina:

- w nowym podłożu i w nowej doniczce:

- II roślina przed przesadzeniem:

- cała roślina:

- przesadziłem również jedną sadzonkę Adenium arabicum z wysiewu nasion 24. 02. 2012 r:
- sadzonka przed przesadzeniem:

- cała sadzonka:

- w nowej doniczce i w nowym podłożu:

- Teraz niecierpliwie czekam wraz z sadzonkami na prawdziwą ciepłą i słoneczna pogodę i przeprowadzkę na oszklony balkon.
- I roślina przed przesadzeniem:

- cała roślina:

- II roślina przed przesadzeniem:

- cała roślina:

- przesadziłem również jedną sadzonkę Adenium arabicum z wysiewu nasion 24. 02. 2012 r:
- sadzonka przed przesadzeniem:

- cała sadzonka:

- w nowej doniczce i w nowym podłożu:

- Teraz niecierpliwie czekam wraz z sadzonkami na prawdziwą ciepłą i słoneczna pogodę i przeprowadzkę na oszklony balkon.
Mieczysław
Mieczysław
Piękne . Moje adenium które wysiałem 23-01-2013 są większe niż te które wysiałem w październiku . A balkon masz oszklony cały czy frontowa ściana nie jest zasłonięta ?? Pytam bo ja będę chciał wynieść ademki na zewnątrz tylko nie wiem czy stanowisko musi być coś na podobieństwo szklarni czy tylko osłonięte od wiatru ??