- większe ilości na naszym serwisie aukcyjnym, a mniejsze ...... na spacerku z łopatką lub grabkami i reklamówką na pobliskie łąki, oczywiście wiosną, latem lub jesienią i pozbierać wysuszone przez słońce "placki" (są bezwonne, suchutkie, kruchutkie)A gdzie mozna dostać obornik bydlecy ?
- czy to jest Adenium z własnego wysiewu nasion czy kupiona sadzonka, bo wygląda na bardzo ładnie uformowaną i ukorzenioną gałązkę Adenium.Tak ono wygląda![]()
- Ewo - to tak, jakbyś prosiła o wróżbę z fusów kawy, jak pokażesz fotkę, może ktoś zidentyfikuję co to za "lokator" zagnieździł się na Twoim Adenium./ ... / Nie mogę niestety zrobić zdjęcia.... /... / Czy macie pojęcie co to mogłoby być ?
- jakby to były mszyce, to najmniejszy problem. Bez fotki ciężko określić co to jest, oby nie były to wełnowce - coś takiego.A czy możliwe żeby była to mszyca ?
czyżby mączlik szklarniowy? wpisz w wyszukiwarkę i porównaj. Mączlik lubi adenium, chociaż ona raczej preferuje liście, na łodyżkach może być wełnowiec - też dziadostwo.ewa84 pisze:Przed chwilka na moim adenium zauważyłam jakieś białawe kropeczki na łodyżkach. Nie mogę niestety zrobić zdjęcia.... To tak jakby sobie siedziało i nic nie robi. Nie zauważyłam żeby to się ruszało. Czy macie pojęcie co to mogłoby być ?
- popieram wypowiedź, na dodatek wydaje się podłoże dość żyzne i z małą ilością "spulchniaczy" - perlit, żwirek.W tak dużej możesz mieć problem z przesychaniem podłoża.
- w przypadku siewek Adenium nie "chodzi" o stałe utrzymanie wilgotnego podłoża, ale o jego przeschnięcie i po przeschnięciu dopiero delikatne jego nawodnienie. Adenium, zarówno siewki - bo Twoje to jeszcze siewki, mają dopiero wyrośnięte liścienie, jak również dorosłe Adenium, nie znoszą stale wilgotnego podłoża. Szkoda by było, żeby ładnie zapowiadające się roślinki, na początku swojej egzystencji, nabyły "choroby" spowodowane zbyt wilgotnym podłożem.Natomiast jeśli chodzi o utrzymywanie wilgoci, to spryskuję je kilka razy dziennie, także wilgoć jest utrzymywana.
- zapewne z racji Twojego zamiłowania do gotowania, wilgotność powietrza w kuchni, jest również wysoka, co dodatkowo nie sprzyja przesychaniu podłoża w doniczce z siewkami, ale może (chociaż nie musi), być czynnikiem sprzyjającym do rozwoju "grzybów" - pleśni i innych "nieproszonych gości" w doniczce z Twoimi roślinkami. Tak małe siewki powinny mieć ciepło m/w w przedziale 22 - 24 st C przez większą część doby, sporą ilość światła, wtedy będą ładnie i zdrowo rosłyAdenium stoją w kuchni, a tam nigdy nie był odkręcany kaloryfer i panuje klimat równikowy z racji mojego zamiłowania do gotowania
No jest to malutkie i bialawe. Psiknelam czymś na mszyce i jakby mniej tego było. Postaram się zrobić zdjęcie i Wam pokazać.galaxy pisze:czyżby mączlik szklarniowy? wpisz w wyszukiwarkę i porównaj. Mączlik lubi adenium, chociaż ona raczej preferuje liście, na łodyżkach może być wełnowiec - też dziadostwo.ewa84 pisze:Przed chwilka na moim adenium zauważyłam jakieś białawe kropeczki na łodyżkach. Nie mogę niestety zrobić zdjęcia.... To tak jakby sobie siedziało i nic nie robi. Nie zauważyłam żeby to się ruszało. Czy macie pojęcie co to mogłoby być ?
- ja tylko podpowiadałem, żeby roślinki dobrze rosłySpokojniedoniczki posiadają odpowiedni drenaż, natomiast jeśli chodzi o żwirek to adenium posadzone są w ziemi dla kaktusów + dodałam 3 rodzaje żwirku, / ... /