THX Jak na darmowe cebule /wygrane w konkursie/ każdy kwiat cieszy czerwony miał być Double Roma Roma może, ale Double to ja tu nie widzę Drugi, Lemon Lime to jeszcze mogę uwierzyć.
Drodzy miłośnicy hipeastrum - czy ktoś spotkał się moze z takim przypadkiem?
Moje dwie sztuki w ogóle nie zakwitły w tym roku. Wypuściły dużo liści, a pędów kwiatowych - nie. Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjęciu ich z ziemi pod koniec sezonu, okazało się, że cebula macierzysta - znikła? zdegenerowała się? - a zamiast niej mam kilka mniejszych. No zamiast kwitnąć, to ten się wziął za rozmnażanie. Teraz te cebule oddzieliłam i posadzę do doniczek, aby je podhodować - kwitnąć to one oczywiście nie będą, ale skąd się w ogóle takie coś wzięło?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec) Moje linki- i aktualny Wizytówka
100krotka Wygląda na to,że coś zjadło cebulę od środka (pobzyga cebularz,udnica) ,a ta zdążyła się jeszcze rozmnożyć,czyli wyprodukowała cebulki przybyszowe.
Teraz małe cebulki nie zakwitną,odżywiaj je nawozem nie zasuszaj na zimę to szybko przybiorą w obwodzie i w końcu zakwitną.
Dziękuję, Nusia, no tak właśnie przypuszczałam, że taka duża cebula nie rozpłynęła sie w powietrzu Wygląda na to, że niechcący wyjdzie mi cała plantacja
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec) Moje linki- i aktualny Wizytówka
Wyjęłam cebulę z ziemi i ma ona korzenie. Czy one same odpadna jak całkiem uschną, czy mam je oderwać? Na razie trzymam cebulę bez doniczki i ziemi i czekam aż całkiem zaschnie. Czy mogę tak trzymać? jak długo?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Witam! Wczoraj zaczęły się u mnie rozwijać pąki zakupionego w lidl'u hipeastrum. Pierwszy kwiat otworzył się tylko trochę i zwiędł... dziś zrobił tak kolejny. Zastanawiałem się dlaczego się tak dzieje. Okazało się, że pęd kwiatowy u nasady cebuli jest zgniły, a po wyjęciu całej cebuli z doniczki okazało się, że jest ona jak galareta. Zdziwiło mnie to trochę, bo nie podlewałem jej zbyt często. Niestety cebula zakończyła swój żywot, a zapowiadała się tak dobrze. ;(
Przede wszystkim cebula posadzona zbyt głęboko. Ja kupując cebule w markecie zawsze wyciągałam je z doniczki i najczęściej okazywało się, że są one po prostu zasypane ziemią bez dbałości o korzenie, które zawsze były zgniłe, ale po oczyszczeniu i ponownym posadzeniu pięknie kwitły. Pozdrawiam.
Ja cebule w doniczce kupiłam dwa razy ,pierwszy raz było wszystko ok,ale następnym razem cebula była w opłakanym stanie i zgniła.Od tamtej pory nie kupuję w doniczkach.
Najlepiej jest robić tak jak pisze szarotka od razu po przyniesieniu do domu ,wyjąć z ziemi ,oczyścić ,zasypać i wsadzić do nowej ziemi.
Myślałem, że przesadzanie może zaszkodzić jakoś kwitnącej roślinie i chciałem przesadzić na spokojnie jak już będzie po wszystkim... niestety cebula tego nie doczekała. Ale w przyszłości będę wiedział jak postępować z takimi marketowcami (choć nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek nabędę hipeastrum w markecie, już chyba sklepy internetowe są bezpieczniejsze).
Bezpieczne może tak, ale na pewno droższe. Ja co roku w okolicach lutego kupowałam w obi w Niemczech i były to naprawdę śmieszne pieniądze, bo było to około 30% wartości tych kupowanych w centrum ogrodniczym. Tym sposobem dorobiłam się pokażnej kolekcji bez wielkiego uszczerbku na domowym budżecie. Pozdrawiam.
szarotka66 pisze: dorobiłam się pokażnej kolekcji bez wielkiego uszczerbku na domowym budżecie.
szaroka66-wobec powyższego czekamy na pokaz Twojej kolekcji
Jeśli nie masz zdjęć, podaj chociaż listę odmian hippeastrum, jakie znajdują się w Twoim posiadaniu