Sępolia - fiołek afrykański cz.3
- justyna111
- 200p

- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołek-dużo liści, mało pąków
Nie, nie był. Przesadziłam go tylko do większej donicy, ale czytałam, że nie powinna być zbyt duża. Na ile części powinien zostać podzielony? Rozumiem, że przesadzanie po okresie kwitnienia
Dopiero zgłębiam tajną wiedzę dotyczącą kwiatów, więc proszę o wyrozumiałość 
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z doniczką to prawda, lepsza mniejsza niż większa. I niepotrzebna jest zbyt głęboka.
Ta kępę trzeba by wyjąć i będziesz widziała pojedyncze mniejsze skupiska - rozetki/kępki. Ostrożnie porozdzielaj i wsadź każdą z osobna. Może ich rosnąć w jednej doniczce kilka, ale osobno, jako pojedyncze rośliny.
Polecam tutejszy wątek o sępoliach, wiele ciekawych podpowiedzi na pewno tam znajdziesz
Ta kępę trzeba by wyjąć i będziesz widziała pojedyncze mniejsze skupiska - rozetki/kępki. Ostrożnie porozdzielaj i wsadź każdą z osobna. Może ich rosnąć w jednej doniczce kilka, ale osobno, jako pojedyncze rośliny.
Polecam tutejszy wątek o sępoliach, wiele ciekawych podpowiedzi na pewno tam znajdziesz
- lucy23-61

- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Albo podziel roślinę, albo poobrywaj jej część liści.Drastyczne, ale obrywanie stymuluje wytwarzanie pąków kwiatowych.
- justyna111
- 200p

- Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Dziękuję za pomoc
Podzielę, tylko jeszcze pytanie, czy można to zrobić teraz czy dopiero jak przekwitnie? Jeszcze nigdy mi nie zakwitł i jestem bardzo ciekawa jakie będą kwiatki, a nie chcę ich zniszczyć przesadzaniem
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
- lucy23-61

- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
To już może poczekaj na to kwitnienie.Przesadzić zdążysz.
- mycha_paulina
- 200p

- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3
Powiedzcie mi, czy w jednej doniczce mogą rosnąć dwa fiołki czy lepiej je porozsadzać? Muszę uporządkować swoje i nie wiem za bardzo co robić... 
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
- onectica

Mogą, ale jako dwie osobne roślinki. Jeżeli tworzą jedną kępkę, to ja rozdziel i posadź w jednej doniczce, ale każdego osobno, w pewnej odległości od siebie.
A ja zauważyłam na jednej z moich sadzonek takie coś:

Przemkneło mi przez myśl "mączlik", ale to raczej nie to. Dawno temu miałam mączlika i wyglądał, a to w zasadzie nie wygląda, tylko robi wrażenie - jakby ktoś chwycił palcem brzeg listka i zostawił ślad. Nie mam pojęcia co to może być i czy to jest w jakiś sposób szkodliwe, macie jakiś pomysł co to w ogóle jest? Niczego innego poza tym białym śladem nie widać. Oczywiście sadzonka została natychmiast odizolowana, ale nie wiem, czy nie trzeba zrobić jeszcze czegoś, żeby uniknąć większego problemu.
Może coś poradzicie?
A ja zauważyłam na jednej z moich sadzonek takie coś:

Przemkneło mi przez myśl "mączlik", ale to raczej nie to. Dawno temu miałam mączlika i wyglądał, a to w zasadzie nie wygląda, tylko robi wrażenie - jakby ktoś chwycił palcem brzeg listka i zostawił ślad. Nie mam pojęcia co to może być i czy to jest w jakiś sposób szkodliwe, macie jakiś pomysł co to w ogóle jest? Niczego innego poza tym białym śladem nie widać. Oczywiście sadzonka została natychmiast odizolowana, ale nie wiem, czy nie trzeba zrobić jeszcze czegoś, żeby uniknąć większego problemu.
Może coś poradzicie?
onectica , to jest choroba grzybowa Mączniak prawdziwy, zwiększ cyrkulację powietrza i użyj środka przeciw mączniakowi.
- onectica

Czyli jednak kłopot...
Bardzo to się szybko rozsiewa?
Wielkie dzięki za odpowiedź
I podpowiedz jeszcze - czy środki na to są do pryskania, czy do podlewania? Bo to fiołki, pryskać im po liściach nie zaszkodzi?
Bardzo to się szybko rozsiewa?
Wielkie dzięki za odpowiedź
I podpowiedz jeszcze - czy środki na to są do pryskania, czy do podlewania? Bo to fiołki, pryskać im po liściach nie zaszkodzi?
- mycha_paulina
- 200p

Na moich też czasem pojawia się taka "mączka", ale robali żadnych nie ma, wycieram ją delikatnie, jednak też nie mam pojęcia co to..
przy okazji pochwalę się kwiatuchami:

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
onectica problem z Mączniakiem prawdziwym był już poruszany na forum, poczytaj tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p3151427
- mycha_paulina
- 200p

A ja dorzucę zdjęcie mojego dzisiejszego odkrycia, otóż odwróciłam dziś owego zagadkowego białego kwiatka a tu niespodzianka
- jeden z kwiatów ma plamkę niebieskości
czyżby był biały tylko w "dzieciństwie" ?
no i niestety ale widać też tą mączkę paskudną... muszę jutro kupić jakiś środek ratunkowy. 

- onectica

No to po operacji - wszystko wypryskane Topsinem. wygląda jak obraz nędzy i rozpaczy, ale trudno. O ile przeżyją, to dojdą do siebie.
Mam nadzieje, że można to wnieść do domu wieczorem? Bo noc na balkonie mogłaby zaszkodzić fiołkom. No, ale jak miałoby to w jakiś sposób zaszkodzić domownikom, to nie będę ryzykować.
Mam nadzieje, że można to wnieść do domu wieczorem? Bo noc na balkonie mogłaby zaszkodzić fiołkom. No, ale jak miałoby to w jakiś sposób zaszkodzić domownikom, to nie będę ryzykować.
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Myślę, że Topsin ci nie zaszkodzi (wielokrotnie pryskałam w mieszkaniu), o ile nie masz konkternej alergii na ten środek, astmy i nie będziesz lizać fiołków
No, i zwróć uwagę na resztę domowników, zwłaszcza tych futerkowych
No, i zwróć uwagę na resztę domowników, zwłaszcza tych futerkowych
- gardeniaa
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 25 maja 2008, o 14:42
U mnie zakwitła osa - The Martian