Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 839 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 56, 57, 58, 59, 60
Autor Wiadomość
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 3 sty 2017, o 07:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
:wit Nie znalazłam dwukomorowego ani z ociekaczem jedynie takie z kranikiem . ;:145


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dosia
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 18 sty 2017, o 15:24 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1045
Skąd: okolice Warszawy

 1 szt.
Ja zrobiłam wiaderka wklejając zawór po zużytym soku na dole wiaderka . Jedyną trudność stanowi odseparowanie spodu wiaderka od dokładanych treści- u mnie denko z plastiku o większej średnicy. Aby było szczelne przykrywam workiem wypełnionym wodą.

_________________
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem


Góra   
  Zobacz profil      
 
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 08:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Temat nie daje mi spokoju , ale 200 zł .za wiaderka to moim zdaniem gruba przesada .
Mam zamiar kupić wiaderka do fermentacji z kranikiem , na dnie ułożyć kamienie a
reszki wkładać w podziurawionych workach foliowych . Inne pomysły mile widziane . ;:108


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 08:41 
Offline
500p
500p
Postów: 631
Skąd: Kozienice

 ---
Autor tego pomysłu radzi, żeby włożyć jedno podziurkowane na dole wiaderko w drugie. Płyn z dolnego się po prostu wylewa po wyjęciu wewnętrznego wiaderka.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 09:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Ja spróbuję wewnątrz zastosować worek ( bio degradowalny -sprawdzę jakie mają ceny i czy faktycznie
szybko się rozkładają ) , dziurki zrobię dziurkaczem .Wewnętrzne wiaderko też rozważałam , ale myślę
że dostęp tlenu lepiej zablokuje worek .Bo to ma być fermentacja beztlenowa , coś jak kiszenia kapusty . ;:131


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 10:05 
Offline
500p
500p
Postów: 631
Skąd: Kozienice

 ---
Można spróbować, ale trzeba uważać, żeby ta fermentowana treść się nie stykała z wyciekłym płynem.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 10:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Na dnie jak pisałam mają być kamienie oczywiście wiaderka a nie worka , na zasadzie drenażu .
Znalazłam wiaderka z kranikiem po 25 zł. 30 litrów .Duże te wiadra .Wolałabym nie więcej niż 20 l.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 11:20 
Offline
500p
500p
Postów: 631
Skąd: Kozienice

 ---
Masz mało miejsca? To może weź mniejsze bez kranika.

Przepis z netu na zrobienie startera bokashi:

60 ml EM1
60 ml melasy
2,5 l wody niechlorowanej
4,5 kg otrąb

Wymieszać. Trzymać dwa tygodnie bez dostępu powietrza.

http://www.the-compost-gardener.com/bokashi.html

Znalazłam też przepisy na samodzielne namnażanie bakterii kwasu mlekowego na popłuczynach po ryżu lub zbożu i mleku. To chyba wypróbuję najpierw ;:oj


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 11:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Dzięki za przepis . ;:333
Miejsca mam dużo , tylko się obawiam , że będzie mi ciężko to wynieść .Nie muszę jednak
zbierać całego .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 19 sty 2017, o 11:32 
Offline
500p
500p
Postów: 631
Skąd: Kozienice

 ---
Zapomniałam dopisać, że po tych dwóch tygodniach ten starter można wysuszyć, żeby się lepiej przechowywał.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
anulab
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 20 sty 2017, o 06:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1239
Skąd: województwo mazowieckie

 więcej niż 1
Nie wiem ile kosztuje kilogram otrąb , ale to chyba nie wyjdzie taniej niż kupić gotowe . ;:131


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ullak
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 20 sty 2017, o 09:00 
Offline
500p
500p
Postów: 631
Skąd: Kozienice

 ---
2,50 za kg, ale przesyłka 13 zł. Poszukałabym na lokalnym targu albo w centrali rolniczej. Podobno można użyć też trocin czy innej sieczki, ale otręby najlepsze.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
piobuk1
 Tytuł: Re: Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
PostNapisane: 20 sty 2017, o 09:34 
Offline
200p
200p
Postów: 347
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Otręby kupisz w młynie za 40-50 gr za kg.

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 839 ]  Idź do strony nr...        1 ... 56, 57, 58, 59, 60

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *