Mam na działce dwa
Å›wierki srebrzyste. SÄ… one uksztaÅ‚towane w formie stożka. Co roku przyrosty przycinaÅ‚em elektrycznymi nożycami. Åšwierki bardzo Å‚adnie wyglÄ…daÅ‚y, zwÅ‚aszcza jak siÄ™ zagęściÅ‚y - żadnej wolnej przestrzeni na obwodzie. MiaÅ‚y wysokość okoÅ‚o 3,5 m mimo tego, że rosÅ‚y u mnie prawie 20 lat. Nie ciÄ™te u sÄ…siada i sadzone w tym samym czasie byÅ‚y prawie do „nieba”. Co roku miaÅ‚em w nich kilka gniazd lÄ™gowych ptaków. BÄ™dÄ…c dziÅ› bardzo rano na dziaÅ‚ce (zadzwoniÅ‚ po mnie sÄ…siad) stwierdziÅ‚em, że jakiÅ› dowcipniÅ› uciÄ…Å‚ mi jeden Å›wierk na wysokoÅ›ci prawie 2 metrów od góry pozostawiajÄ…c tylko dół. Chyba na choinkÄ™ do domu lub przed dom. Tyle lat dbania o tego Å›wierka poszÅ‚o na marne.
Zastanawiam siÄ™, co teraz zrobić. W zwiÄ…zku z tym chciaÅ‚bym dowiedzieć siÄ™ czy sÄ… szanse wyprowadzenia jakiegoÅ› „czubka” z tego uciÄ™tego Å›wierka, jak tak to w jaki sposób, czy "zregeneruje" on uciÄ™te miejsce i po kilku latach nie bÄ™dzie Å›ladu?
Jak nie to chyba muszÄ™ go wyciąć? Czy ktoÅ› z Was zaÅ‚atwiaÅ‚ formalnoÅ›ci z tym zwiÄ…zane w urzÄ™dzie miasta i jakie sÄ… opÅ‚aty od dziaÅ‚kowca? Nie bÄ™dÄ™ likwidowaÅ‚ go po cichu”, bo może znaleźć siÄ™ jakiÅ› życzliwy i donieść na mnie.
Jak proponujecie mi zabezpieczyć przed zÅ‚odziejem drugi Å›wierk? BojÄ™ siÄ™, że jakiÅ› gÅ‚upek obetnie mi nastÄ™pnÄ… choinkÄ™ – do Å›wiÄ…t jeszcze trochÄ™….