Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku  [ Posty: 53 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  
Autor Wiadomość
Erazm
 TytuÅ‚: Åšwierk srebrzysty, a zÅ‚odzieje...
PostNapisane: 9 gru 2005, o 11:13 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
Mam na dziaÅ‚ce dwa Å›wierki srebrzyste. SÄ… one uksztaÅ‚towane w formie stożka. Co roku przyrosty przycinaÅ‚em elektrycznymi nożycami. Åšwierki bardzo Å‚adnie wyglÄ…daÅ‚y, zwÅ‚aszcza jak siÄ™ zagęściÅ‚y - żadnej wolnej przestrzeni na obwodzie. MiaÅ‚y wysokość okoÅ‚o 3,5 m mimo tego, że rosÅ‚y u mnie prawie 20 lat. Nie ciÄ™te u sÄ…siada i sadzone w tym samym czasie byÅ‚y prawie do „nieba”. Co roku miaÅ‚em w nich kilka gniazd lÄ™gowych ptaków. BÄ™dÄ…c dziÅ› bardzo rano na dziaÅ‚ce (zadzwoniÅ‚ po mnie sÄ…siad) stwierdziÅ‚em, że jakiÅ› dowcipniÅ› uciÄ…Å‚ mi jeden Å›wierk na wysokoÅ›ci prawie 2 metrów od góry pozostawiajÄ…c tylko dół. Chyba na choinkÄ™ do domu lub przed dom. Tyle lat dbania o tego Å›wierka poszÅ‚o na marne. ;:98
Zastanawiam siÄ™, co teraz zrobić. W zwiÄ…zku z tym chciaÅ‚bym dowiedzieć siÄ™ czy sÄ… szanse wyprowadzenia jakiegoÅ› „czubka” z tego uciÄ™tego Å›wierka, jak tak to w jaki sposób, czy "zregeneruje" on uciÄ™te miejsce i po kilku latach nie bÄ™dzie Å›ladu?
Jak nie to chyba muszÄ™ go wyciąć? Czy ktoÅ› z Was zaÅ‚atwiaÅ‚ formalnoÅ›ci z tym zwiÄ…zane w urzÄ™dzie miasta i jakie sÄ… opÅ‚aty od dziaÅ‚kowca? Nie bÄ™dÄ™ likwidowaÅ‚ go po cichu”, bo może znaleźć siÄ™ jakiÅ› życzliwy i donieść na mnie.
Jak proponujecie mi zabezpieczyć przed zÅ‚odziejem drugi Å›wierk? BojÄ™ siÄ™, że jakiÅ› gÅ‚upek obetnie mi nastÄ™pnÄ… choinkÄ™ – do Å›wiÄ…t jeszcze trochÄ™…. :(

nemo56
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 13:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

wiÄ™cej niż 1
najsamprzód zawiadom o tym na protokół miejscową policję. Będziesz miał podkładkę pod wniosek o wycięcie reszty świerku.

Zobacz profil WyÅ›lij e-mail      

jaJacek
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 17:34 
50p
50p
SkÄ…d: okolice Warszawy
A ja być radził Ci nie wycinac - masz szanse wyprowadzić go w ładny świer( oczywiście to troche potrwa )
A żeby nie kusić złodzieji na przyszłość radzę Ci formować go w kulę a nie w piękny stożek
Co do zabezpieczenia drugiego świerka to najczęściej stosuje sie malowanie roślin farbami w fosforyzujących kolorach ( robi sie tak na miejskich skwerach) farba po miesiącu - dwóch sie zmywa.

Erazm
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 20:09 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
Cytuj:
... masz szanse wyprowadzić go w ładny świerk ( oczywiście to troche potrwa )

A jak to zrobić :?:

Dociekliwy
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 20:42 
Andrzeju współczuję Ci straty . Wiem jak się czuje właściciel po takim incydencie .
Zrób tak jak pisał Nemo , powiadom policję , niech spiszą protokół.
Zostaw to drzewko tak jak jest , ono w przyszłym roku już wypuści prawdopodobnie nie jeden wierzchołek ale dwa lub więcej . Z tych wypuszczających nowych przewodników zostawisz jeden , którego będziesz prowadził jak dotychczas , przycinając pozostałe poziomy gałęzi . Tym sposobem po kilku latach doprowadzisz do poprzedniego stanu .
To mówię na podstawie Jodły Kalifornijskiej , która rośnie na moim podwórku . Przed laty ok. 20 lat temu została złamana w wyniku uderzenia pioruna . I tak się zrobiło jak opisywałem , wypuściła dwa nowe przewodniki i teraz po " nastu " latach wygląda jak normalne drzewko .
A więc głowa do góry !

Dociekliwy
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 20:46 
jaJacek napisał(a):
A żeby nie kusić złodzieji na przyszłość radzę Ci formować go w kulę a nie w piękny stożek

Dla tego uszkodzonego i tego drugiego świerka srebrzystego to jest najlepsza rada .

Erazm
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 9 gru 2005, o 22:11 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
Dociekliwy napisał(a):
...Zrób tak jak pisał Nemo , powiadom policję , niech spiszą protokół...

Zrobiłem i powiadomiłem dodatkowo prezesa ROD.
Cytuj:
... formować go w kulę a nie w piękny stożek... Dla tego uszkodzonego i tego drugiego świerka srebrzystego to jest najlepsza rada .

Pod ten drugi podłożę chyba wnyki.

nemo56
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 10 gru 2005, o 20:06 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

wiÄ™cej niż 1
Co do zabezpieczenia drugiego świerka to najczęściej stosuje sie malowanie roślin farbami w fosforyzujących kolorach ( robi sie tak na miejskich skwerach) farba po miesiącu - dwóch sie zmywa..................napisał jaJacek.

Otóż nie pomaga, sąsiad tak właśnie uczynił i dwukrotnie mu skradziono łącznie ok. 40 tui. :? :cry:

Zobacz profil WyÅ›lij e-mail      

Dociekliwy
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 10 gru 2005, o 22:14 
Erazm napisał(a):
Pod ten drugi podłożę chyba wnyki.

Za to jak wiesz grozi Ci kara .

Erazm
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 12 gru 2005, o 11:35 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
Dociekliwy napisał(a):
Za to jak wiesz grozi Ci kara .

Biorę to pod uwagę i dlatego wnyki na złodzieja trochę przerobiłem by nie złamać mu nogi, ani jej nie skaleczyć, a tylko go przestraszyć. Zaraz jadę ;:71 i sprawdzę czy się nie złapał. ;:113

skorek15
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 gru 2005, o 14:44 
10p - PoczÄ…tkujÄ…cy
10p - PoczÄ…tkujÄ…cy
SkÄ…d: Olsztyn
A jakby tak powycinał co drugie piętro to na choinkę nie wezmą a brzydko nie będzie wyglądał ;:84

Skorek

Erazm
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 14 gru 2005, o 15:05 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
skorek15 napisał(a):
A jakby tak powycinał co drugie piętro to na choinkę nie wezmą a brzydko nie będzie wyglądał
Skorek

Myślałem o tym. Wiosną przytnę od dołu z jednej strony i postawię tam ławkę. Będzie cień;:112

Erazm
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 22 gru 2005, o 12:12 
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

wiÄ™cej niż 1
Erazm napisał(a):
Biorę to pod uwagę i dlatego wnyki na złodzieja trochę przerobiłem by nie złamać mu nogi, ani jej nie skaleczyć, a tylko go przestraszyć...

Jednak chyba próbowano mi wyciąć drugiego świerka. Uważam tak, gdyż mimo braku śladów stóp ludzkich na śniegu, gdyż Obrazek wnyk był zamknięty. Sam się chyba nie zamknął?

Dociekliwy
 TytuÅ‚:
PostNapisane: 22 gru 2005, o 13:39 
Erazm napisał(a):
mimo braku śladów stóp ludzkich na śniegu, gdyż wnyk był zamknięty.

Może sam się zamkął pod wpływem opadów. Może upadło dużo śniegu i ten przeważył nacisk zabezpieczający ?
Andrzeju ale z tym wnykiem napytasz sobie biedy .

WyÅ›wietl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wÄ…tek Odpowiedz w wÄ…tku           [ Posty: 53 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4  

Strefa czasowa: UTC + 2

|    Kto przeglÄ…da ten dziaÅ‚ ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: gosia22, magos13 i 9 gości