Ogórek kolczasty - kiwano

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek kolczasty - kiwano

Post »

W tym roku miałem 2 krzaczki kiwano, jedno uciekło na agrest a drugie miało ładne kratki. Uciekinier i degenerat wydał dużo zieleniny, kratowiec chudziutkie biedniutkie pędy. Z pierwszego miałem przed przymrozkami 2 niewyrośnięte ogóreczki. Na drugim nie zauważyłem nic. Zdziwiłem się znajdując już po przymrozkach spory owoc leżący pod krzaczkiem-chuchrem. Gdybym zauważył wcześniej to może by dojrzał na parapecie, tak mimo pilnowania w pewnym momencie zaczął się marszczyć i psuć i musieliśmy się pożegnać.

Mimo to ogłaszam sukces, bo w tamtym roku kiwano nie zdążyło nawet zakwitnąć. :) Ozdoba jak ozdoba, ciekawi mnie jaki smak mi wyrośnie. Do trzech razy sztuka.
toxic
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Smak kiwano to chyba bardziej kwestia gustu. Mam wśród znajomych takich którzy jedzą je jeszcze zielone i się zachwycają a inni, nawet w pełni dojrzałe uważają za obrzydlistwo. Osobiście uprawiam to "zielsko" :) od 3 czy 4 lat, i tylko w tym roku miałem z nim problemy. W poprzednich zbiorach zebrałem solidną taczkę z górką z 5-ciu krzaczorów ;). Niestety większość załapała się na przymrozki i nie było sensu trzymać do dojrzewania. Z 2 sztuk wydrążyłem nasiona reszta została pożarta.
W tym roku przeżyłem porażkę - by wydłużyć wegetację zrobiłem rozsadę (poprzednio szło wszystko od razu do gruntu) i wymieszałem nasiona ze wszystkich lat. Myślałem, ze stare nie zakiełkują i wiecie co chyba z 90% wzeszło. Obdarowałem wszystkich znajomych i ich znajomych, niekiedy pod przymusem i zostawiłem sobie 10 sadzonek. Wiecie ile zebrałem owoców w tym roku - żadnego, ani w gruncie ani w tunelu. Na szczęście u obdarowanych było odwrotnie i tym którym nie smakowało świnki miały wyżerkę ;P swoją drogą ja też :roll: . W tym roku, więc bez nadopiekuńczości, wszystko daję bezpośrednio w glebę i niech już same o siebie zadbają.
Podsumowując dla mnie:
+ smaczne, mało wymagające, obficie plonują (jak się ma farta)
- jak mają jak -to zagłuszą wszystko, łatwo przemarza owoc, długi okres wegetacji i .. mojej żonie nie smakują ;P
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

toxic a co to się stało że był niewypał?
toxic
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Chciałbym wiedzieć co się stało, bo nie wiem. Kwiatów było mnóstwo, lecz wszystkie zrzuciło. To się stało i w tunelu (jeśli chcecie mieć tam wyłącznie kiwano, to tam siejcie inaczej nie starczy innym roślinkom miejsca ;) )jak i w nieokrytym gruncie. Natomiast ta sama partia sadzonek u innych owocowała aż miło było patrzeć.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Kiwano u mnie leży na parapecie już przeszło 5 miesięcy. Te zielonkawe wytrzymają jeszcze 4 miesiące, a to żółto-pomarańczowe maksymalnie 2 bo jest już całkowicie dojrzałe.

Około 60 sztuk zgniło mi w piwnicy bo postawiłem je tam na chwilę po zbiorach i zapomniałem, a tam jest duża wilgoć :(
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ja siałam dwa lata z kolei kiwano i nic mi nie wyszło a moje nasionka u forumowiczki pięknie owocowało a u mnie nawet nie zakwitło ale nie tracę nadziei i będę siała może kiedyś mi wyjdzie ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
loreta2007
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 16:54

Post »

moje kiwano pięknie rośnie w doniczce niestety dolne liscie zaczynają systematycznie schnąc czy to normalne? A moze mu czegos brakuje góra piękna a dół juź nie za bardzo. Może jakiś znawca tematu coś podpowie? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Coś nie tak z glebą. Skoro wyciąga składniki z najstarszych liści by ratować te nowe. To taki system obronny rośliny.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Loreta2007 to zależy jak schną dolne liście. Jeśli jest to wynik reutylizacji pierwiastków to znaczy, że źle nawiezioną ziemie - żle nie musi oznaczać za słabo. Reutylizacji podlegają chyba przede wszystkim 4 pierwiastki ale nie wiedząc jak te liście wyglądaja to można tu powieść napisać;-) czy one żółkną, czy może powstają nekrozy, czy może najpierw pojawia sie jakaś chloroza? To ma duże znaczenie;-)
loreta2007
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 16:54

Post »

Cieżko powiedzieć czy to nekroza czy chloroza ;) tak szczerze mówiąc wcale się na tym nie znam, dodałabym zdjęcie obumarłych liści ale mam tu z tym jakieś problemy. Liście zaczynają schnąć na brzegach po paru dniach liść cały suchy :( i tak jeden po drugim , niedawno moje kiwano przesadziłam do większej donicy dałam nową ziemię , ale widze że nic się nie polepszyło. Niczym nie nawoziłam , może ktoś podpowie czym nawieść? Może to właśnie o to chodzi?
toxic
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zbytnio się nie zagłębiałem w wymagania świetlne i temperaturowe, nie wiem też jakie masz warunki w miejscu roślin.
Mogę więc palnąć głupotę - lecz czy przypadkiem nie za wcześnie wysiane nasionka?.
Osobiście wysiewałem zwykle do "foliaka" na rozsadę gdzieś pod koniec kwietnia, a jeśli od razu do gruntu to razem z ogórkami.
Być może, akurat tylko za moim "smyraniem" :) po korzonkach nie przepadał gdy był większy, lecz wydaje mi się, iż nie lubi uszkadzania. Zapobiegawczo pikowałem pojedyńczo do papierowych obręczy bez dna, a potem na miejsce stałe.
W gruncie bez folii dawał dobrze radę (lubelszczyzna). Jak zdążyłem/pamietałem to przy pierwszych roślinkach czasem w chłodniejsze noce dostawał kołderkę z włókniny. W następnych latach siałem i radził sobie sam.
Wg. mnie potrzebuje tyle samo papu co ogórek gruntowy.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Nie czytałam wątku od początku, bo nie mam czasu- piekę baby świąteczne, więc proszę powiedzcie kiedy wysiewacie kiwano, bo na opakowaniu jest napisane, aby siać w 2 poł. kwietnia- czy to nie za późno ? Piszecie, że dojrzewa długo i musi jeszcze w domu leżakować, może posiać już?

Dużo osób pisze o dziwnym smaku kiwano ;:222 ale nie wiem czego się spodziewać, może da się go przyrównać do jakiegoś owocu, do czego ten smak podobny?
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Wysiej zaraz po świętach :wink: Mówią, że rozsadę lepiej zrobić o dzień za późno, niż dzień wcześniej :lol:
A co do smaku.. hmm. Nie pomogę. Każdy ma, co do niego, inne skojarzenia, odczucia.. ;:224
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Kiwano jak go kiedyś uprawiałem siałem bezpośrednio do gruntu w terminie wraz z siewem ogórka i spokojnie wyrobił się czasowo.Rósł na 5 klasie ziemi,nie zaznał żadnego nawożenia w sezonie,a rozrastał się jak szalony.W smaku dla mnie to mieszanka kiwi i ogórka,chociaż inni doszukują się też melona i zapachu banana.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

U mnie w tym roku pójdzie chyba też bezpośrednio do gruntu. Tym bardziej,że przesadzanie mocno odchorowuje. ;:173
Pozdrawiam - Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”