O! Już kwitną Moja też zakwitnie ale za jakiś czas.. w sumie to już się przyzwyczaiłam, że nie kwitnie, teraz jakoś dziwnie wygląda z z tą wysoką łodygą..
Nie wiem czy tu chodzi o nawóz... U mnie jukki kwitną na przemian ( raz jedna a w następnym roku druga - mam 2 kępy )
Każdy 1 odrost gdy wypuści pęd kwiatowy obumiera. Wtedy następnego kwiatostanu możesz spodziewać się po 3-5 latach
U mnie i sąsiadów kwitną co roku i to obficie. Po przekwitnieniu usuwam przekwitniętą rozetę i to w zasadzie wszystko, nie nawożę, nie podlewam. Kępa składa się z przyrostów w różnym wieku, nie usuwam młodych, no chyba, że wyrosną tam, gdzie mi nie pasuje.
kimka podsyp jej dolomitu czyli zmień podłoże na przepuszczalne,lekkie i wapienne bo takie juka lubi.
I to w zasadzie wszystko.
Juka to roślina słońca i suszy ale pH lubi mieć zasadowe.
Będzie kwitła.
Wiedzieliście o tym, że kwiaty juk są jadalne? Ostatnio oglądałem jakiś program kulinarny na jedynce patrze ,a tam facet mówi, że kwiaty juk są jadalne.Z ciekawości urwałem jeden kwiatek z mojej juki i zjadłem go-ze smaku bardzo podobny do nasion słonecznika,i troszke słodkie.
Dziękuję za odpowiedź Jeżeli mogę spytać, to czy dostępne są w zwykłych sklepach ogrodniczych czy tylko w jakiś wyspecjalizowanych? Czy tylko zwykła, a może zdarzają się nasiona odmian paskowanych (te chyba powinno się rozmnażać tylko wegetatywnie przez podział?).