Jaka to choroba ?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaka to choroba ?
Na to wygląda, ale z jakiego powodu? albo z pH coś nie halo (za wysokie), albo czymś podsypana co powoduje nieprzyswajanie żelaza. Nie była podsypana fosforem...albo popiołem?
Jeśli pH jest za wysokie a malina owocuje to teraz można podlać roztworem kwasku cytrynowego (płaska łyżka na 10l wody ze 2x co tydzień) i niczym nie nawozić.
Warto po owocowaniu i ścięciu pędów zainteresować się podłożem
Jeśli pH jest za wysokie a malina owocuje to teraz można podlać roztworem kwasku cytrynowego (płaska łyżka na 10l wody ze 2x co tydzień) i niczym nie nawozić.
Warto po owocowaniu i ścięciu pędów zainteresować się podłożem
Bardzo dziękuję za dotychczasowe oceny moich malin. Owocują doskonale, pędy wysokie - 2,5 - 3.0 m. Owoce duże.
Co do podłoża : pH neutralne lub lekko zasadowe i domyślam się, że tu pewnie jest przyczyna ? (sądząc po Waszych opiniach). Doczytałem , że podłoże dla malin powinno być lekko kwaśne ???
Co do podłoża : pH neutralne lub lekko zasadowe i domyślam się, że tu pewnie jest przyczyna ? (sądząc po Waszych opiniach). Doczytałem , że podłoże dla malin powinno być lekko kwaśne ???
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jerzy71
Liście pochodzą ze środkowej a nie wierzchołkowej części rośliny? W środkowej strefie bardzo często pojawia się niedobór magnezu przy nadmiarze wapnia. Tak wynika z tego, co napisałeś.
Pozdrawiam, Francik
Liście pochodzą ze środkowej a nie wierzchołkowej części rośliny? W środkowej strefie bardzo często pojawia się niedobór magnezu przy nadmiarze wapnia. Tak wynika z tego, co napisałeś.
Pozdrawiam, Francik
Francik
Tak. Liście pochodzą z środkowej części maliny. Bardzo dziękuję za ocenę !