Jakieś gąsienice porobiły gniazda wyglądające jak zrobione z pajęczyny, a w środku mnóstwo gąsienic.
Co to jest i czy jest szkodliwe? Jeśli tak, to najlepiej jak zwalczać? Pozdrawiam
U mnie też są. Nie dużo, ale jednak.
Obcięłam kawałki gałązek , na których były te zwinięte w liściach larwy i chyba po kłopocie bo po tygodniu nie pojawiły się nowe
Coś zjada liście czereśni, po głębszych oględzinach chyba znalazłem szkodnika ale nie wiem czy to na pewno to. Czereśnia jest duża i praktycznie nie ma już liścia który by nie był nadgryziony czy podziurawiony. Załączam zdjęcia. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Odnośnie czereśni i piędzika przedzimka opryski wykonane i było widać, że gąsienice z drzewa usciekają;)
Natomiast odnośnie tej czereśni zauważyłem takie zjawisko; podaję linki do zdjęć:
Jeżeli to "kokon" to prawdopodobnie larwy Piędzika chcą być motylkami. Natomiast jeśli "jajo", to musi należeć do jakiegoś innego szkodnika. Najprościej rozerwij jeden i zobacz co jest w środku...
Witam.
Rozerwałem to wtedy jak znalazłem i ze środka wypłynął brązowy płyn, poza tym nic innego nie zauważyłem. Było to jakiś czas temu i nie widziałem tego więcej, chociaż nie rozglądałem się pod tym kątem szczerze mówiąc. Rozejrzę się jeszcze, chociaż wykonałem opryski i mam nadzieje, ze już nic podobnego nie znajdę.
Złudzenie widocznie.. To miało bardziej owalny kształt, coś właśnie jak "kokon". Osłonkę miało jak pąk czy coś podobnego..rozwarstwiało się. Na zdjęciu widać jakby wysysało soki z liścia, taka otoczka jest naokoło;)