Licinek jałowcowiaczek (Argyresthia trifasciata)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
iion
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2014, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Licinek jałowcowiaczek (Argyresthia trifasciata)

Post »

FOTO z sieci

Czy ma ktoś z nim doświadczenie?

Rośliny zaatakowane należy opryskać trzykrotnie: pod koniec maja, czerwca i w połowie sierpnia. Ale jakimi preparatami i w jakiej kolejności najlepiej?
Zalecane są Sumi Alpha, Decis, Dimilin, Talstar, Confidor, Fastac.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Licinek jałowcowiaczek Argyresthia trifasciata

Post »

Przecież podajesz zalecane preparaty... Wybierz ten, który jest dostępny w sklepie i do dzieła.
iion
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2014, o 22:01

Post »

marcinpruszcz pisze:Przecież podajesz zalecane preparaty... Wybierz ten, który jest dostępny w sklepie i do dzieła.
Nie chcę je stosować na ślepo. Licinka pryska się 3x. Pod koniec maja i czerwca motylki a w połowie sierpnia gąsienice (który preparat na co jest lepszy?). Niektóre preparaty wolno stosować tylko 1-2x w sezonie.
Czy jak u mnie już pojawiły się licinki mam je pryskać czy czekać do końca maja?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Jeżeli masz dwa różne jadowite węże, których jedno ugryzienie zabija człowieka. To spytasz się, którego masz wrogowi podrzucić? Podobnie jest z tymi preparatami, są polecane gdyż zabijają Licinka. I żaden z preparatów nie jest najlepszy i dlatego jest ich tak wiele... A tak poza tym, to jeżeli masz kasę i chęci to kup sobie kilka preparatów, np. jeden na gąsienicę a drugi na motylki. Terminy oprysków są szacunkowe, gdyż każdy rok jest inny i dlatego należy się sugerować terminami występowania szkodnika. A jak chcesz porządny preparat to kup ProAgro 100 SL. Zabija chyba wszystkie owady w dowolnej fazie rozwoju i działa również doglebowo...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”