Problem ze starą jabłonią

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Zbysze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2014, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem ze starą jabłonią

Post »

Witam wszystkich, proszę o pomoc w diagnozie co gryzie tę jabłoń, to stara malinówka którą od zeszłego roku coś zaatakowało, jak jej pomóc, czy będzie trzeba ją wyciąć. Nie mam doświadczenia a bardzo bym chciał uratować te drzewo, jposiadam jeszcze do zestawu starą śliwę i łode drzewka jednoroczne dwie jabłonie i dwie grusze, więc wolę dmuchać na zimne, dziękuję za każdą pomoc.

http://images63.fotosik.pl/1012/c5770a4a98f61498.jpg
Zdjęcie ogromne zamieniam na link/KaRo

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Problem ze starą jabłonią

Post »

Na to nie ma lekarstwa , jak by było to by ludziska wszystko oddali. Starość, ale jeszcze staruszka z wigorem. Osobiście nie widzę niebezpiecznych / zagrażających życiu zmian chorobotwórzych. Te pomarańczowe to glony / opisywane było to tutaj/.

Najlepiej się ,, ubezpieczyć '' i ją zaszczepić / najlepiej kilka/ na antonówce niech to będzie jabłoń a nie takie pizdryki co sprzedają w sklepach :lol: Samodzielnie / temat na forum jest w sekcji owocowej/ lub komuś zlecić.

Ps. Ja mam podobną jabłonkę/ obłożyłem kompostem i ładnie się rozwija.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Zbysze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2014, o 22:17

Post »

Dzięki za pomoc, a co z tymi dziurkami jak po kornikach - nie martwić się tym (na końcu jest zdjęcie tego szkodnika)
Faktycznie warto zaszczepić bo te odmiany karłowate jakoś mnie nie cieszą, wolę normalne duże drzewa.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Sądząc po kształcie owada, to raczej nie jest to kornik. Wklej lepsze zdjęcie to spróbujemy zidentyfikować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”