Co to za choroba dopadła moja najstarszą dynie? Odmiany nie znam..na początku była koloru żółtego teraz jest pomarańczowa..
Kiedy ją zerwać jezeli zaczyna chorować.Chory liść już zerwany.
Moje dyńki też chorują ale tylko niektóre nawet rosną obok siebie zdrowe i chore. Dziwne...
Te chore mają takie dziwne objawy. Te żyłki, które są w liściach początkowo żółkną a potem to się przenosi na całe liście.
Owoce dojrzewają i nie mają objawów choroby ale liście mnie niepokoją.
Witam. Posadziłem w domu, w doniczce dynię. Ładnie się rozwija, tylko niektóre liście wyglądają, jakby je coś obgryzło. Wiecie może, co to może być? Dziękuję za informacje i chęć pomocy.
A Ja proponuje sprawdzić czy masz jakiś kwiat żeński, czy same męskie. A w cukini kwiat mógł nie zostać zapylony lub krzak był za słaby/głodny by utrzymać owoc.
Jeśli już takie małe roślinki nie miały pokarmu w glebie, że musiałaś zasilać, to z czego ma urosnąć dynia kilku kilogramów. I pewnie podlanie liści zbyt dużym stężenie spowodowało spalenie ich.
Jeśli nie poparzenia, to jeszcze wyklucz herbicyd, bo kukurydzę opryskuje się środkami które długo zalegają w ziemi, nawet w następnym roku nie można niektórych roślin sadzić, pn. kapusty. Mogło też zawiać w czasie oprysku w pobliżu.
Czy wiedzie co dzieje się z moimi dyniami? Proszę o pomoc. Dynie były pryskane profilaktycznie Miedzianem 50 WP 6 dni temu. Poniżej zamieszczam zdjęcia dyń.