Muchówki na jeżynie i brzoskwini
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muchówki na jeżynie i brzoskwini
Wczoraj na krzakach jeżyn i rosnącej obok brzoskwini zauważyłam latające i siadające na pędach owady (z rzędu muchówek, jak przypuszczam) wyglądem podobne do gzów - takich much które można przyuważyć latem w pobliżu bydła), może tylko trochę mniejsze. Obsiadały też masowo mur okalający moje krzewy. Moim zdaniem może to być wujek (Empis tessellata). Proszę o sugestie, czy właściwie zidentyfikowałam owada i czy może on wyrządzić szkodę moim roślinom. 4 dni temu wykonałam oprysk Mospilanem, stąd widok tych owadów niezmiernie mnie zdziwił. Nie padało, oprysk podziałał, jako iż zniknęły wszystkie mszyce. Wytłumaczenie jest takie, że albo Mospilan nie działa na ten gatunek, albo po prostu nie konsumowały moich roślin, tym samym nie stanowią większego zagrożenia....
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Muchówki na jeżynie i brzoskwini
Dorosłe muchówki odżywiają się nektarem, natomiast ich larwy są drapieżne i zjadają m.in. mszyce. Skoro miałaś mszyce na jezynach tzn. ze muchówki składały tam jaja.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras