Choroby i szkodniki czosnku
Choroby i szkodniki czosnku
Poniżej przedstawię zdjęcia mojego czosnku zaatakowanego przez jakiegoś szkodnika lub chorobę. Wydaje mi się ,że jest to szkodnik Niszczyk zjadliwy (nicień) groźny szkodnik czosnku ,pora,cebuli,selera grochu ,bobu i bobiku.Tu charakterystyka tego szkodnika http://www.bejo.pl/?idp=566 Może na naszym forum znajduje się specjalista ochrony roślin i postawi diagnozę.Jeżeli jest to szkodnik Niszczyk to popełniłem błąd sadząc czosnek po pietruszce na której też żeruje?Jest również problem jak go zwalczać?
Re: choroby i szkodniki czosnku
Ponieważ nie doczekałem się żadnej odpowiedzi na mój problem z czosnkiem,sam znalazłem chyba odpowiedź ?
Znalazłem w "działkowcu" Nr 10 z października 2008 artykuł "Choroby i szkodniki czosnku" autorstwa dr.Jana Sobolewskiego i dr. Marii Rogowskiej z IW w Skierniewicach gdzie jest charakterystyka niszczyka zjadliwego(nicienia) oraz zdjęcie porażonego czosnku.Podejrzewam że u mnie ten szkodnik występuje.Pokazane w tym artykule na zdjęciach porażone rośliny wyglądają identycznie jak u mnie.
Czosnek opanowany przez niszczyka jest zahamowany we wzroście,wcześnie żółknie a liście zasychają.Ząbki gniją od piętki i rozdzielają się luźno w glebie.Wskutek silniejszego porażenia,może zgnić cała główka,a czasem nie występują żadne objawy.
Najlepiej się rozwija w niższych temperaturach(ok 16°C) i dużej wilgotności gleby.Wiosną larwy wnikają z gleby do rośliny.Może występować też na porze,cebuli.ziemniaku,pietruszce,selerze,grochu,bobie i bobiku
Rozprzestrzenia się z porażonym materiałem wysadkowym. Profilaktyka.Zachować przerwę w uprawie czosnku 4-5 lat na tym zagonie,a tam gdzie wystąpił uprawiać rośliny nieżywicielskie (np.żyto,jęczmień,pszenicę,kapustne,marchew,buraki,pomidor,ogórek,kukurydzę,wykę)
Znalazłem w "działkowcu" Nr 10 z października 2008 artykuł "Choroby i szkodniki czosnku" autorstwa dr.Jana Sobolewskiego i dr. Marii Rogowskiej z IW w Skierniewicach gdzie jest charakterystyka niszczyka zjadliwego(nicienia) oraz zdjęcie porażonego czosnku.Podejrzewam że u mnie ten szkodnik występuje.Pokazane w tym artykule na zdjęciach porażone rośliny wyglądają identycznie jak u mnie.
Czosnek opanowany przez niszczyka jest zahamowany we wzroście,wcześnie żółknie a liście zasychają.Ząbki gniją od piętki i rozdzielają się luźno w glebie.Wskutek silniejszego porażenia,może zgnić cała główka,a czasem nie występują żadne objawy.
Najlepiej się rozwija w niższych temperaturach(ok 16°C) i dużej wilgotności gleby.Wiosną larwy wnikają z gleby do rośliny.Może występować też na porze,cebuli.ziemniaku,pietruszce,selerze,grochu,bobie i bobiku
Rozprzestrzenia się z porażonym materiałem wysadkowym. Profilaktyka.Zachować przerwę w uprawie czosnku 4-5 lat na tym zagonie,a tam gdzie wystąpił uprawiać rośliny nieżywicielskie (np.żyto,jęczmień,pszenicę,kapustne,marchew,buraki,pomidor,ogórek,kukurydzę,wykę)
Specjalista w Nasiennictwie gruntowym -Bejo Poland podaje.
Profilaktyka i zwalczanie
Oraz z tym http://www2.dupont.com/Crop_Protection/ ... 240SL.html
__
Profilaktyka i zwalczanie
Warto zapoznać się również z tym linkiem http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_ar ... px?id=9278Niszczyk zjadliwy umieszczony został na liście B szkodników kwarantannowych. Jeżeli zostanie stwierdzony na polu lub w zebranych roślinach, podlega obowiązkowemu zwalczaniu. Na polu opanowanym przez niszczyka nie powinno się przez 5-10 lat uprawiać roślin żywicielskich (cebulowe, czosnek, pietruszka, seler, ziemniak, groch i bób). Na stanowiskach opanowanych przez nicienie należy uprawiać w tym czasie warzywa dyniowate i krzyżowe oraz pomidora, sałatę, marchew, kukurydzę, fasolę i zboża. Trzeba wysiewać wyłącznie nasiona wolne od nicieni, najlepiej pochodzące z plantacji, które były wolne od niszczyka. Cebulę zaatakowaną w niewielkim stopniu można opryskiwać w fazie 4-5 liści preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress. Po tym zabiegu cebula może być przeznaczona wyłącznie do jesiennego zbioru. Na polach silnie zaatakowanych przez nicienia należy kilka tygodni po zbiorze przeprowadzić odkażanie gleby preparatem zgodnie z aktualnym Programem Ochrony Roślin Warzywnych wydawanych przez wydawnictwa Plantpress i Hortpress.
Oraz z tym http://www2.dupont.com/Crop_Protection/ ... 240SL.html
__
Mam dokladnie taki sam problem na plantacji czosnku jak w temacie, czy udalo sie zastosowac jakis srodek na niszczyka zjadliwego. Bo nawet Doradztwo Srodkow Ochrony Roslin odradza zastosowanie VYDATE 240SL
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie pomaga Mospilan 20SP.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam ten sam problem,zastanawiam się skąd u mnie niszczyk,skoro nigdy nie uprawiałam czosnku a cebula nie miała tego problemu.Czy to możliwe bym przyniosła go z materiałem siewnym?

Witam serdecznie!!! Niestety, mój czosnek także choruje tylko nie wiem na co. Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji choroby, czy to grzyb czy może niszczyk zjadliwy. Czym lub jakim środkiem to wyleczyć. Sama główka zaczyna tak jakby gnić i nie pachnie jak powinna pachnieć. Dodam jeszcze że czosnek był sprawiany kompostownikiem oraz popiołem.Bardzo proszę o pomoc bo nie mogę patrzeć jak mój czosnek żółknie
- danutka66
- 500p
dynia prawdopodobnie to niszczyk,ja przetestowałam sposób na zbadanie...wyrywasz takiego delikwenta,kroisz na cieniutkie plasterki i zalewasz zimną wodą w słoiku,po 2-3 godzinach jeśli na dnie będą białe nicienie/ponoć czasem trzeba lupy,choć ja je widziałam gołym okiem/to niszczyk.
U mnie też liście tak wyglądały,a przy korzeniu jakby zaczynał gnić
U mnie też liście tak wyglądały,a przy korzeniu jakby zaczynał gnić
Właśnie, jest tak jak piszesz danutka66 tylko czym go spróbować zwalczyć? Jeśli masz jakiś sposób to bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam!!!
dynia1 jesteś pewna że widziałaś? Mi to wygląda na jakąś zgniliznę, chorobę grzybową, co spowodowało, nie wiem. Podlej Previcurem, może się uda
to zdjęcia cebuli zaatakowanej niszczykiem, literatura mówi, że czosnek powinien wyglądać podobnie

a tak wyglądają nicienie ok 1do2cm długości atakujące nasiona

to zdjęcia cebuli zaatakowanej niszczykiem, literatura mówi, że czosnek powinien wyglądać podobnie

- danutka66
- 500p
[quote="monika"]
1-2..ale mm:)
Niestety jak się dowiedziałam niszczyk jest niezniszczalny.Jedyna rada to zaprzestać uprawy roślin,które są dla nich żywicielami na okres 5-8 lat
A w ogrodzie powinny pojawić się rośliny nicieniobójcze...ja już posadziłam aksamitki koło tego nieszczęsnego czosnku
Tu masz moją dyskusję na forum z francikiem o niszczyku
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=182
1-2..ale mm:)
Niestety jak się dowiedziałam niszczyk jest niezniszczalny.Jedyna rada to zaprzestać uprawy roślin,które są dla nich żywicielami na okres 5-8 lat

Tu masz moją dyskusję na forum z francikiem o niszczyku
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=182
sorki, nie podałam źródła zdjęć i informacji http://www.inra.fr/hyppz/RAVAGEUR/6ditdip.htm#des
i oczywiście się rąbnęłam, przepraszam
All stages in males and females are vermiform, adults being 0.9-1.8 mm long (*) .
i oczywiście się rąbnęłam, przepraszam

-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.
Danutko66, po tej główce widzisz, że szkodnik atakuje placami te rośliny, które wydzielają silniejsze zapachy korzeniowe, a ziemia wcale nie jest licha jeżeli rośliny tak wyrosły, a szkodnik ma pożywienie.
Francik.
Danutko66, po tej główce widzisz, że szkodnik atakuje placami te rośliny, które wydzielają silniejsze zapachy korzeniowe, a ziemia wcale nie jest licha jeżeli rośliny tak wyrosły, a szkodnik ma pożywienie.
Francik.
Francik