Choroby świerka w żywopłocie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
begus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2011, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroby świerka w żywopłocie

Post »

Potrzebuję pomocy w ustaleniu choroby i plan działania. !!!
Mam dosyć spory żywopłot ze świerka pospolitego który zaczyna chorować. Wypadają pojedyncze drzewa i prawdopodobnie zarażają pozostałe. W zeszłym roku objaw takie były na jednym drzewku z którego pousuwałem uschnięte pędy. W tym roku mam 4 takie drzewka. Wszystkie są na jednej ścianie żywopłotu.
Objawy to zasychające młode przyrosty prowadzące w konsekwencji do uschnięcia całych gałązek. Pryskałem w tym roku (miejscowo) topsinem i decisem. Mszycy w tym roku nie było na świerku.

Proszę o pomoc
Załączam poglądowe zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Świerkowy rzywopłot - POMOCY

Post »

Nie pomogę, bo sama chciałabym wiedzieć jaka 'zaraza' padła na świerki :roll: i podłączam się do pytania. U sąsiada uschły trzy, u mnie ok.20-letni świerk srebrny.Został usunięty.Kilka dni temu zauważyłam , że usycha drugi, ponad 20- letni świerk srebrny.W tym roku nie zrobił przyrostu, a zeszłoroczne, niewielkie już się zupełnie wykruszyły.Teraz sypią się pozostałe igły... :?
begus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2011, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świerkowy rzywopłot - POMOCY

Post »

Janusz z Pogotowia Ogrodniczego pisał coś o nowej chorobie świerka która pasowała troszkę do objawów ale nie ujawnił szczegółów.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Świerkowy żywopłot - POMOCY

Post »

No właśnie gdzieś słyszałam od kogoś kto się zajmuje sadzeniem lasu w Niemczech, że w ciągu kilku lat świerki padną, bo jakaś choroba... ;:131
Te objawy na zdjęciu wyglądają mi raczej na jakąś chorobę grzybową, bo widać przywiędłe młode przyrosty.Może się brać z zagęszczenia w tym żywopłocie i małego przewiewu, bo jest to takie miejscowe.W każdym zagęszczeniu grzyb tak działa, że zaraża sąsiednie części rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”