Rozmawiałam ze znajomą, która ma ten sam problem z piwoniami.Gniją jej łodygi i robią się czarne na końcach.W sklepie ogrodniczym powiedzieli jej, że to prawdopodobnie pędraki podgryzują korzenie.
aniawoj pisze:Erazmie ,zwróć uwagę ,że podesłałeś SATI link do piwoni krzewiastej ,a jej prawdopodobnie chodzi o piwonie bylinową . To są różne rośliny.
Faktycznie. Chciałem jednak wskazać na możliwość choroby - szarej pleśniA kto z Was pomoże SATI ?
Exspert masz racje i chodzi o PIWONIE byliny a nie o krzewiasatą .Postanowilam ją przesadzić w inne miejsce tylko kiedy się przesadza piwonie aby ponownie zakwitły w nastepnym roku
aniawoj pisze:Erazmie ,zwróć uwagę ,że podesłałeś SATI link do piwoni krzewiastej ,a jej prawdopodobnie chodzi o piwonie bylinową . To są różne rośliny.
Faktycznie. Chciałem jednak wskazać na możliwość choroby - szarej pleśniA kto z Was pomoże SATI ?
Objawy szarej pleśni (botrytis cinerea)
wilgotność powietrza powyżej 92% sprzyja infekcji
SATI pisze:Exspert masz racje i chodzi o PIWONIE byliny a nie o krzewiasatą .Postanowilam ją przesadzić w inne miejsce tylko kiedy się przesadza piwonie aby ponownie zakwitły w nastepnym roku