GRAD niszczycielskie zjawisko

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

GRAD niszczycielskie zjawisko

Post »

Coś zasmakowało w liściach hortensji drzewkowatej. Robi w liściach esy floresy na wylot, jakby wycięte nożykiem czy żyletką, ale nie zobaczyłam żadnego szkodnika, ani rano, ani wieczorem, ani pod liśćmi, ani na ziemi. Nie wygląda mi to na dzieło ślimaka, może bardziej bielinek kapustnik, sama już nie wiem...

Zdjęcia robiłam 22 czerwca, dziś szkody były już większe, znalazłam takie same dziury na złocistoobrzeżonych liściach funkii (zielonych i błękitnawych szkodnik nie rusza), a nawet na najmłodszych liściach malwy :shock:

Co to może być i jak to coś zwalczać?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pietrak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2006, o 20:09
Kontakt:

Post »

Przyjrzałem się wszystkim czterem zdjęciom i według mnie są to uszkodzenia mechaniczne liści, a nie spowodowane przez szkodniki.
Zobacz Nalewko czy liście nie ocierają się o jakiegoś patyka (itp.).
Bo to dokładnie tak wygląda, jakby pod wpływem wiatru te liście gdzieś uderzały.
Darek
Awatar użytkownika
konto-puste001
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam ten sam problem :( Moje malwy maja identyczne uszkodzenia oraz młoda funkia :cry:
Na początku myślałam , że to od silnego deszczu bo ostatnio bardzo mocno pada. Ale czy deszcz mógłby aż tak porozcinać liście? I dlaczego tylko te , bo na innych (np nasturcja ma duże, delikatne liście) nie zauważyłam tego problemu :roll:
Zaczynam się zastanawiać, sama już nie wiem, czy to szkodnik jakiś czy mechaniczne uszkodzenia??
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Może to ten grad, jakiś tydzień, dwa do tyłu? Przeglądałam swoje zdjęcia i dopiero mi się przypomniało, że była nawałnica... Hm, ale to oznacza, że niebieskie funkie są mocniejsze w sensie mechanicznym :D A delikatny młodziutki klon wyszedł z tego bez szwanku :shock: A malwa, jedna była na szlaku fali gradowej, a druga pod ścianą nie? Widocznie wiało od tej właśnie strony i ściana ją ochroniła.

Hm, to dobra i zła wiadomość jednocześnie. Dobra, bo może to nie szkodnik i nie będę używała chemii, zła, bo liście i tak ledwie zipią, a że krzew młody i niewielki, to żal obrywać dla samej urody...

Dziękuję za odzew :)

Obrazek

Obrazek
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”