Witam,hanka55 pisze:Odpowiem pozornie głupkowato - amoniak zawarty w moczu, działa tak samo na każdą roślinę, jak kwas solny na człowieka, małpę, psa i mysz.weiner pisze:haniu(...) a ma pytanko jedno słuchaj czy jałowce chińskie, kosodrzewiny i cisy pośrednie też są takie wrażliwe na obsikanie? pytam czysto teoretycznie;)
(..)![]()
Jeśli sczernienia są na górze krzewu, postawiłabym na plamistość łusek - lekki grzybek, który załatwisz 2-3 x opryskując np. Bioseptem lub tylko obcinając chore gałązki poniżej miejsca zakażenia, a rośłiny opryskując czymś wzmacniającym ( np, siarczan potasu + siarczan magnezu po płaskiej łużeczce na 1 l wody lub gotowym stymulatowrem Asahi).
miss fytoftyroza jest dość charakterystyczna - na łodygach występuje widoczne odcięcie, ostra granica między zdrową a porażoną tkanką. Odetnij chorą gałązkę i zobacz przekrój - jeśli jest cynamonowy, to, niestety...
Aliette lub Mildex do odkażenia miejsca po drzewku i wszystkie rośliny obok także, do prewencyjnego oprysku![]()
Elu, a na jakiej glebie one rosną ?
Na ciężkiej i mokrej ?
Bo to może być tylko pozimowe przemrożenie lub grzybek ( plamistość łusek), ale nie widzę wcale martwicy, tylko zaróżówienie wskazujące na zimno.
Ja nie wiem, czy to jest odpowiedź do mojego pytania.

Jeśli to nie była odpowiedź dla mnie, to mnie tu nie było.

Pozdrawiam,
Ela