Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

Sylwek, tak pomyślałem nad tym co napisałeś wcześniej. Nad utworzeniem wątku dot. tylko szkodników i jego zwalczania. Nie trzeba było by szukać po cały forum . Miałem o tym dość sporo na studiach , więc mógłbym pomóc stworzyć coś takiego :wink: Będzie to ułatwienie dla każdego użytkownika. Wszystko w jednym miejscu :D

To teraz piszę do wszystkich. Jeżeli będzie mieli problem z jakimś szkodnikiem (a nie będziecie wiedzieć jak się nazywa) to proszę tutaj wklejać fotki. Postaramy się pomóc :D
sylwekw

Post »

No proszę teraz wszystko jasne - bo zawsze mi imponowałeś w szybkim i prawidłowym rozpoznawaniu szkodników o które ktoś pytał :-)
Tak jak pisałem fajnie by było taki wątek mieć.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mutari pisze:.... pomyślałem ... Nad utworzeniem wątku dot. tylko szkodników i jego zwalczania. Nie trzeba było by szukać po cały forum . Miałem o tym dość sporo na studiach , więc mógłbym pomóc stworzyć coś takiego :wink: Będzie to ułatwienie dla każdego użytkownika. Wszystko w jednym miejscu :D
Serdecznie namawiam Marcinie ;:196
Coraz częściej spotykamy jakieś stwory podjadające nasze 'kwiatki' i faktycznie
warto byłoby mieć przegląd,co to jest by łatwiej dobrać konkretny sposób ich zwalczania.
Deklaruję pomoc techniczną w obsłudze takiego wątku jeśli tylko się zdecydujesz i rzecz jasna jeśli tylko zechcesz bym w czymś była pomocna. :D
x_m-i
---

Post »

Krysiu, jeśli chodzi o mnie , to możecie liczyć na moją pomoc :wink: Twoja również będzie potrzebna, ponieważ nie mam uprawnień moderatora i na pewno pewnych rzeczy nie zrobię.
Własnie jestem w trakcie obmyślania planu , jak to w ogóle ma wyglądać, jak to podzielić itd
Chodzi mi o działy tematyczne. Np byliny - szkodni i ich występowanie oraz zwalczanie, drzewa ozdobne (iglaste i liściaste), drzewa owocowe itd
Wydaje mi się, że ta było by łatwiej.
Ale będę musiał liczyć też na pomoc użytkowników. Aby wklejali swoje fotki szkodników. W ten sposób BAZA była by cały czas uzupełniana na bieżąco :D
Już się cieszę, że będę mógł pomóc innym. Nigdy nie tworzyłem takiego czegoś, ale mam nadzieję, że wspólnymi siłami jakoś damy radę :uszy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

To będę czekała na sygnał,że w czymś mogę pomóc :D
x_m-i
---

Post »

Krysiu, tych sygnałów to będzie całkiem sporo, jakoś tak mi się wydaje :wink:

A teraz piszę do wszystkich użytkowników.
Jeżeli macie jakiś problem ze szkodnikiem, którego nie znacie, to proszę wklejajcie ich fotki w tym własnie dziale. Postaram się pomóc w jego zidentyfikowaniu i zamieszczę go od razu w 'Bazie'. Będzie to wygoda dla każdego z nas. Wszystko w jednym miejscu i nie będzie trzeba samemu szukać.
Także czekam na Wasze fotki :wink:
sylwekw

Post »

Ja obiecuje być dostarczycielem fotek ale niech pierw trochę wiosny przyjdzie, żeby owady się uaktywniły :-)
x_m-i
---

Post »

Do wszystkich użytkowników.., BAZA o szkodnikach już działa :wink:
Teraz tylko czekać na uaktywnienie się plagi szkodników :P
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Poproszę podpowiedzieć co to jest na winorośli, przyczaiło się brązowe, łatwo odpada pozostawiając biały ślad, w bazie nie ma: Obrazek
Jest tego duużo...A może, co daj Boże, pożyteczne?
x_m-i
---

Post »

Jolu, moim zdaniem są to czerwce. A sądząc po Twojej fotce, to pasuje mi to do Tarcznika misecznika, który zaliczany jest to tej grupy szkodników - czyli czerwców.
Zwalczanie czerwców można przeprowadzić w dwóch terminach. Pierwszy to okres wylęgania się larw (dla większości gatunków to czerwiec i lipiec), które w pierwszym stadium rozwojowym są wrażliwe na działanie preparatów chemicznych. Młode larwy są bardzo małe, więc w celu stwierdzenia ich obecności na roślinie najlepiej posłużyć się lupą. Zaatakowane rośliny opryskujemy mieszaniną preparatów Mospilan 20 SP (0,02%) lub Confidor 200 SL (0,08%) z dodatkiem preparatu Talstar 100 EC (0,05%). Drugi termin to późna zima lub wczesna wiosna kiedy można wykonać zabieg jednym z preparatów olejowych (np. Promanal 60 EC) w celu zniszczenia larw zimujących. Oprysk powinien być wykonany bardzo dokładnie, w ciepły dzień (temperatura powyżej 12 st. C), w okresie bezdeszczowej pogody. Możliwe jest także zwalczanie czerwców przez podlewanie zaatakowanych roślin 0,1% roztworem preparatu Confidor 200 SL. Ze względu na większe zużycie preparatu koszty wykonania zabiegu są jednak znacznie wyższe niż w przypadku opryskiwania.
Pozostałe gatunki czerwców występujących na ogrodowych roślinach uprawnych powodują uszkodzenia o podobnym charakterze. Również ich cykl rozwojowy w większości przypadków jest taki sam.
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Dzięki. Oprysk wykonam, bo Promanal i tak zakupiłam (na inna okoliczność zresztą, a pan w sklepie pytał, czy dać duże opakowanie, czy małe :wink:)
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Dzisiaj znalazłem tę gąsieniczkę na sośnie zwyczajnej. Miała ok 4-5 mm.
Obrazek
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
x_m-i
---

Post »

Januszu, jest to najprawdopodobniej larwa motyla Zwójki sosnóweczki (Rhyacionia buoliana)
Tego szkodnika miała również goni@k o tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=16126

Jutro do Bazy dopiszę następne kilkanaście szkodników :D Dzięki uprzejmości użytkowników będziemy mieli bardzo dobrą bazę, której pozazdroszczą nam inne fora :heja

Edit.
Dzięki uprzejmości Janusza, szkodnik został rozpoznany. Jet to gąsienica motyla Zwójki żywiczaneczki
Dzięki i mam nadzieję, że będę mógł liczyć na Twoją pomoc w identyfikacji szkodników, jak bym miał jakiś problem :)
sylwekw

Post »

No to ja mam kolejnego.
Nie wiem czy to przypadek, zbieg okoliczności czy to faktycznie jego sprawka ale znalazłem go na uszkodzonym - wygryzionym (co wyraźnie widać na zdjęciu) pączku różanecznika.
No chyba, że to zniszczenie pączka jest spowodowane czymś zupełnie innym a on się tam akurat znalazł nie winny niczego.

Zdjęcie robione dzisiaj.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x_m-i
---

Post »

Sylwek, nie jest to nic innego jak wybudzona z zimowej hibernacji Biedronka dwukropka (Adalia bipunctata), odmiana czarna :)
Wyczytałem taką ciekawostkę, że jeżeli ich występowanie w jakimś rejonie jest masowe, to oznacza to, że występuję spore zanieczyszczenie środowiska. Nie wiem ile w tym prawdy..,. :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”