Biała larwa w młodym pędzie sosny

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ryniu123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 kwie 2010, o 22:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Biała larwa w młodym pędzie sosny

Post »

Witam,

Mam problem z dwiema moimi sosnami (himalajska i Panderosa). Głównym objawem, jaki najpierw zaobserwowałem było zupełne usychanie młodych pędów (takich nie dłuższych niż 5-7 cm). Potem zauważyłem biały nalot u podstaw pędów (Panderosa) lub ich czubkach (himalajska), jak na zdjęciach poniżej. Nalot przypomina zaschniętą farbę emulsyjną
Najbardziej jednak zmartwił mnie robak, jakiego znalazłem po żmudnym rozbieraniu po kawałku takiego uschniętego pędu sosny himalajskiej. Niestety nie zrobiłem mu zdjęć (z emocji rozgniotłem go na chodniku), ale mogę powiedzieć, że miał nie więcej niż 2-3 mm długości, był dość cienki i miał czarny punkcik na jednym końcu. Siedział w samym środku nasady pędu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przez 3 tygodnie systematycznie pryskałem oba drzewka środkami grzybobójczymi oraz kontaktowymi owadobójczymi i żadnych zmian nie było. Wreszcie tydzień temu opryskałem środkiem na robaki, który ponoć wnika do rośliny i działa w niej systemicznie i właściwie przestały pojawiać się uschnięte pędy. Biały nalot jednak pozostał.
Teraz pytania:
- co to mógł być za robal?
- czym jest ten nalot?
- czy mogę jeszcze jakoś pomóc roślinom?
filo
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Biała larwa w młodym pędzie sosny

Post »

Ten nalot to prawdopodobnie cienka warstwa zaschniętej żywicy, którą drzewa wydzielają wokół ran prubując wysycić nią tkanki i "zalać robala" albo grzyba w zależności co je uszkadza.
Robal, którego opisujesz to prawdopodobnie zwójka pędóweczka lub jakaś inna podobna zwójka np pąkóweczka. Zwójki to szkodniki młodych sosen, trochę je oszpecają ale nie są groźne dla życia drzewa. Opryski preparatami systemicznymi są bardzo dobrą metodą by się ich pozbyć natomiast najlepszy termin wykonania zabiegu zależy od gatunku zwójki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”